Intel відзвітував про рекордну квартальну виручку

Процесорний гігант Intel опублікував звіт за підсумками третього кварталу 2019 фінансового року, який в цілому виявився кращим за попередній.

За звітний період було отримано рекордний дохід $ 19,190 млрд, хоча це всього лише на 0,14% перевищує торішнє значення, рівне $ 19,163 млрд. Але в порівнянні з другим кварталом 2019 року ($ 16,1 млрд) показник виріс на 19%. А от всі інші основні фінансові показники впали, але не так сильно, як в минулому кварталі.

Валова маржа опустилася на 1,1 процентних пункту, до 58,9%. Операційний прибуток знизився на 12%, склавши $ 6,4 млрд. Чистий прибуток склав $ 6 млрд доларів, що на 6% менше, ніж роком раніше. Це при тому, що компанії вдалося скоротити операційні витрати з $ 6,4 млрд до $ 5.99 млрд. Тут слід зазначити, що досягнуто це було головним чином шляхом скорочення витрат на НДДКР (науково-дослідні та дослідно-конструкторські роботи). Говорячи конкретніше, в третьому кварталі 2019 року на розробки та дослідження виділили $ 4,7 проти $ 5,0 млрд роком раніше.

Якщо розглядати більш детально, у квартальному вираженні абсолютно всі підрозділи Intel показали зростання виручки, а в річному єдиним напрямком з негативним результатом стало найбільш прибуткове Client Computing Group (CCG), що відповідає за виробництво платформ для ПК і мобільних пристроїв. Його результат за квартал склав $ 9,7 млрд, що на 5% менше, ніж рік тому, але на 10 більше в порівнянні з попереднім кварталом. Виручка другого за важливістю напрямки — серверного Data Center Group – зросла на 4% за рік і на 28% за квартал, до $ 6,4 млрд. Підрозділ Internet of Things Group принесло $ 1 млрд (зростання на 9% за рік і на 1% за квартал), Mobileye – $ 229 млн (зростання на 20% і 14% відповідно), Non-Volatile Memory Solutions Group – $ 1,3 млрд (+ 19% і + 34%), а Programmable Solutions Group – $ 507 млн (+ 2% і + 3,7%).

У поточному кварталі виробник розраховує на дохід в розмірі $ 19,2 млрд, а прогноз на рік в цілому дорівнює $ 71 млрд.

Ресурс AnandTech привід наочний графік того, якими темпами Intel переходила на нові техпроцеси, а також ще один до динаміки зміни основних фінпоказників з 2001 року.

Не секрет, що Intel зараз переживає свого роду криза через труднощі з освоєнням тонких технологічних норм і постійних проблем безпеки. Втім, як бачимо, на фінансових показниках ці проблеми позначилися не так і сильно. Крім того, останні новини явно вказують на те, що Intel повертається в форму. Компанія вже перевела мобільні процесори на 10-нанометровий техпроцес — чіпи Ice Lake вже з’явилися на ринку в складі серійних ноутбуків. Крім того, на цьому тижні Intel представила нову архітектуру Tremont, на якій будуть побудовані майбутні гібридні 10-нанометрові процесори Lakefield, що йдуть на зміну «атомних» чіпам.

Intel стверджує, що їх 10-нм техпроцес еквівалентний 7-нм процесу конкурентної TSMC, а також обіцяє повернутися до колишньої стратегії розробки мікропроцесорів «тік-так». Нагадаємо, вперше вона була анонсована на конференції Intel Developer Forum 2006 і передбачає дворічний цикл розробки нових процесорів з послідовним чергуванням переходу на нову мікроархітектуру і освоєнням чергового кроку технологічних норм. У 2016 році Intel змушена була відмовитися від неї через складнощі з освоєнням тонких норм на користь триступеневої «тік-так-так». Але тепер компанія готова повернутися до старого графіку з великим оновленнями кожні 2-2,5 року.

В ході телефонної конференції з інвесторами і журналістами генеральний директор Intel Боб Свон також заявив про плани компанії, випустити перший 7-нанометровий продукт, дискретний графічний прискорювач для центрів обробки даних, у 2021 році, і згадав про просування в напрямку освоєння 5-нанометрового виробництва ».

На тлі цих новин акції Intel різко пішли вгору.

Fiancoff :