SpaceX запросила дозвіл на перший орбітальний запуск Starship

Він може відбутися вже через місяць

Розробка повністю багаторазової двоступеневої ракети SpaceX, здатної доставляти вантажі і людей на Місяць і Марс, рухається семимильними кроками. Здавалося б, тільки «вчора» пройшли перші льотні випробування тестового Starhopper з підйомами на висоту 20 і 150 м, а зараз SpaceX знаходиться в кроці від запуску прототипу Starship для орбітальних випробувань. Як відомо, прямо зараз дві різні команди інженерів SpaceX у Флориді і Техасі створюють прототипи другого ступеня, які вже будуть конструкційно близькими до експлуатаційної версії.

На цьому тижні SpaceX подала заявку у Федеральну комісію із зв’язку США (FCC), щоб отримати дозвіл на орбітальний запуск Starship. Після того, як про це стало відомо, Ілон Маск підтвердив, що SpaceX дійсно готується до запуску.

В рамках цього запуску один з прототипів Starship, що розробляються зараз, повинен піднятися на висоту 20 кілометрів і приземлитися назад на космодром.

За кілька днів до цього інший регулятор (Федеральне управління цивільної авіації США, FAA) видав SpaceX дозвіл на розширення споруджуваного космодрому SpaceX в селі Бока-Чіка недалеко від міста Браунсвілл в південній частині Техасу заради запусків Starship. SpaceX ніколи не намагалася приховати розробку прототипу, виставленого на загальний огляд. Маск пообіцяв розповісти нові деталі 28 вересня. Цілком ймовірно, що в цей день нам покажуть повністю готовий прототип Starship для орбітальних випробувань. Зараз SpaceX націлюється на запуск в середині жовтня, орієнтовно, 13 жовтня.

Fiancoff :