Німеччина закрила роти, Данія пропонує вийти із ФІФА. Чому європейські збірні протестують на ЧС-2022

Чемпіонат світу в Катарі продовжує викликати невдоволення у європейських збірних. Зокрема, в учасників кампанії One Love, яка спрямована проти будь-яких форм дискримінації та за те, щоб підтримати інклюзивність.

Англія, Данія, Нідерланди, Франція, Швейцарія, Уельс та Бельгія планували, що капітани їхніх збірних вийдуть на матчі зі спеціальними пов’язками. ФІФА виступила жорстко проти подібних акцій і пригрозила федераціям, що на гравців чекає покарання — жовті картки відразу після стартового свистка.

У результаті жодна збірна на ЧС у Катарі не вийшла з пов’язкою і не приховує невдоволення.

За даними The Athletic, через заборону ФІФА висловлювати свою позицію Федерація футболу Данії має намір порушити питання про вихід УЄФА зі складу ФІФА. Представники датського футболу хочуть провести діалог із усіма 55 членами УЄФА.

Збірна Данії – одна з головних борців проти порушення прав мігрантів у Катарі ще з 2015 року. Данська федерація футболу оголосила, що за кожен гол у всіх офіційних турнірах під її егідою (від дитячих та жіночих ліг до чемпіонату Данії з футболу) вона пожертвує 10 крон (1,33 долара) у профспілку будівельників та деревообробних підприємств. А також підготувала чорну жалобну форму — її надихнули протести проти порушень прав людини в Катарі.

Тому Данія однією з перших приєдналася до акції One Love і так різко реагує на заборони ФІФА на висловлювання своєї позиції.

На ЧС стартувала збірна Німеччини, і Мануель Нойєр також мав намір вийти з особливою пов’язкою. Цього не сталося через тиск ФІФА.

«Сила, яку має пов’язка One Love, передаватиметься й іншими збірними Західної Європи. Я думаю, це добре, що ми не єдині і можемо зробити спільну заяву. Багато країн беруть участь у цьому, і комунікація була на хорошому рівні», – говорив воротар перед турніром.

На гру з Японією він вийшов без пов’язки, а гравці збірної під час командного фото показово прикрили роти та носи руками – на знак протесту проти заборони ФІФА.

Німецька футбольна спілка пізніше пояснила, що засуджує рішення ФІФА.

«Ми хотіли використати нашу капітанську пов’язку, щоб відстояти цінності, яких ми дотримуємося у збірній Німеччини: різноманітність та взаємна повага. Разом з іншими націями ми хотіли, щоб наш голос був почутий.

Не йшлося про політичну заяву — права людини не підлягають обговоренню. Це має сприйматися як належне, але це все ж таки не так. Ось чому це посилання таке важливе для нас. Відмовити нам у пов’язці — те саме, що відмовити нам у голосі. Ми дотримуємося своєї позиції”, – йдеться у заяві організації.

За даними Bild, німецька сторона має намір позиватися до ФІФА в CAS. Союз розглядає варіант подання заявки на «тимчасовий правовий захист» — рішення щодо таких спорів приймає спеціальний відділ CAS протягом 48 годин. У збірній Німеччини розраховують, що у разі перемоги в суді Нойєру дозволять вийти із пов’язкою на матч другого туру групового етапу проти Іспанії.

Примітно, що на гру з Японією приїхала міністр внутрішніх справ Німеччини Ненсі Фезер — і на ліву руку політик одягла ту пов’язку проти дискримінації.

Справа не обмежується лише забороною на пов’язки – ФІФА навіть змушує змінювати форму. Збірній Бельгії довелося відмовитися від тренувального комплекту, в якому є кольори помаранчевого, жовтого, рожевого та синього кольорів. Передбачається, що причина заборони – надто яскрава палітра футболки. Жодних посилань до акції One Love чи написів на ній немає, але ФІФА наполягла на тому, щоб Бельгія не дратувала строкатою футболкою господарів турніру.

Також Бельгії довелося змінити гостьовий комплект форми, на якому був напис «Любов». ФІФА без пояснень вимагала про це за два дні до старту турніру. При цьому напис ніяк не пов’язаний із акцією One Love проти дискримінації та взагалі відсилає до фестивалю електронної музики, який проводиться у бельгійському місті Бом. ФІФА ці пояснення не переконали.

У результаті Бельгія погодилася з умовами. На матчах групового етапу збірна гратиме у домашній формі без нашивки. А на виїзний комплект на напис накладе наклейки.

Здається, що ФІФА просто боїться будь-яких зображень, які можуть здатися підтримкою ЛГБТ. Дійшло до абсурду: бразильського журналіста Віктора Перейру затримали у Катарі за прапор, у якому побачили схожість із райдужним прапором ЛГБТ. Хоча на ньому був лише герб штату Пернамбуку із триколірною веселкою.

dev :