ООН закликає боротися з ейджизмом, що порушує права мільйонів людей у світі

У новому звіті Організація Об’єднаних Націй загострила увагу на проблемі ейджизму в світі і закликала боротися з цим. Ейджизм – дискримінація за віковою ознакою. У 202-сторінковій доповіді, підготовленій групою фахівців з кількох департаментів ООН, говориться, що реакція на пандемію COVID-19 продемонструвала, наскільки широко в світі поширений ейджизм. З початку пандемії хештег #BoomerRemover, все частіше став зустрічатися в соцмережах. Приблизно його можна перекласти як «позбавлення бебі-бумерів». Автори подібних постів закликають, в ім’я порятунку економіки, пожертвувати літніми людьми, які важче переносять COVID-19, щоб не допустити карантин.

Безумовно, ейджизм з’явився не вчора, він завжди був соціальною проблемою світового масштабу. У звіті ООН підкреслюється, що сьогодні існує досить багато упереджень щодо людей у ​​віці, щодо молодих людей – ейджизм процвітає в політиці і закріпився на рівні законів і побічно впливає на економіку. Він обмежує права людей, принижує гідність і завдає шкоди здоров’ю. Зокрема, люди похилого віку, інфіковані коронавірусів зіткнулися з дискримінацією при розподілі медичних ресурсів в умовах. коли їх бракує. А ті, кому пощастило уникнути зараження, позбулися звичайного медичного обслуговування, в зв’язку з тим, що системи охорони здоров’я були переорієнтовані на лікування хворих на коронавріус.

Керівники чотирьох органів ООН прогнозують, що прагнення країн оговтатися від пандемії призведе до того, що люди різного віку будуть продовжувати стикатися з різними формами ейджизму. Шанси на отримання роботи для молодих людей значно знизяться, а фахівці похилого віку стануть жертвами скорочень. Значно зменшується з віком доступ до спеціалізованого навчання і освіти. А молодь стикається з дискримінацією в сфері зайнятості, охорони здоров’я, житла і політики, де їхні голоси часто заперечують або відкидають.В одному з представлених в звіті ООН досліджень приведена статистика, яка свідчить, що серед людей, які несвідомо підтримали ейджизм, переважно – молоді люди, чоловіки і малоосвічені особи.

Мета цього звіту ООН – дослідження проблеми вікової дискримінації зсередини, і пошук способів протидії такій упередженості людей. Мішель Бачелет, керівник ООН з прав людини, підкреслила, що потрібно боротися з ейджизмом та з «глибоким корінням порушення прав людини».

dev :