Тільки без нервів! Кращі і гірші продукти від стресу

Кращі і гірші продукти від стресу

Напевно ви чули вислів «заїдати стрес». Насправді в цьому немає нічого поганого, якщо «заїдати» його правильно. Як і які продукти можуть вплинути на наш емоційний фон? Вчені з’ясували, що, наприклад, кава, без якої багато хто просто не уявляє своє життя, тільки ще більше загострить емоції. А ось інші смачні і корисні продукти допоможуть впорається зі стресом, не додаючи при цьому зайвих сантиметрів в стегнах і талії.

Отже, що ж протипоказано є при стресі і депресії?

Кава

Кава зовсім не панацея при стресах. Неприємності на роботі, небезпека зірвати дедлайн, важливі іспити або справи сердечні – з чим би не були пов’язані ваші переживання, краще не зловживати кавовою терапією. Адже, незважаючи на те, що кофеїн покращує настрій, стимулюючи активність дофаміну, він також перешкоджає засвоєнню вітаміну D і вітамінів групи B – ключових у відповідальності за наш настрій.

Морозиво

Охолоджуючий ефект морозива – не найкращий засіб від стресу. По факту,

продукти з високим вмістом рафінованого цукру навпаки підвищують рівень гормонів стресу, в тому числі кортизолу. Організм не в змозі засвоїти весь рафінований цукор, внаслідок чого в крові різко падає рівень глюкози. Наш мозок сприймає низький рівень глюкози в крові як ситуацію, яка несе загрозу життю, і виділяє більше кортизолу. Це знову викликає почуття голоду, що, в свою чергу, змушує вас продовжувати переживати стрес.

Свіжовичавлені соки

Здавалося б, свіжовичавлений сік, що може бути здоровіше? Однак на відміну від цільних фруктів, соки не містять клітковину. Волокна клітковини повільно перетравлюються, зате в них багато глюкози і фруктози. Згідно з останніми дослідженнями, глюкоза викликає викид гормону стресу адреналіну, а фруктоза здатна змінити реакцію мозку на стрес на генетичному рівні.

Червоне вино

У стані стресу алкоголь не найкращий помічник, він тільки підсилить збудження. Може здатися, що келих вина знижує стрес, однак цей ефект короткочасний. А в довгостроковій перспективі, як свідчать останні дослідження, вживання алкоголю може мати неприємні наслідки. Пара келихів у вечірній час загрожують проблемами зі сном, може викликати зневоднення і коливання цукру в крові. А це, в свою чергу, підвищує рівень гормонів стресу.

Чіпси і снеки

Високий рівень натрію в снеках може спровокувати підвищення артеріального тиску, а через швидко перетравлюванні рафіновані вуглеводи посилиться занепокоєння. Причина в тому, що без клітковини, яка зазвичай міститься в цільнозернових складних вуглеводах і уповільнює травлення, прості вуглеводи будуть різко підвищувати рівень глюкози, а це призведе до підвищення рівня гормону стресу кортизолу.

А які ж продукти в нашому раціоні допоможуть подолати стрес?

Полуниця

Ці ягоди – чемпіони за вмістом клітковини. Крім цього вони багаті на вітамін С. Як було доведено, цей антиоксидант ефективно допомагає справлятися зі стресовими ситуаціями. Дослідження підтвердили, що рівень кортизолу і кров’яний тиск швидше знижувалися у піддослідних, які отримували додатковий вітаміну С.

Чорний шоколад

Шоколад – відмінний антистрес. Тільки обов’язково чорний, з вмістом какао більше 70%. Антиоксиданти, що містяться в какао, допомагають стимулювати вироблення серотоніну, який викликає у нас ейфорію.

Важливо! Білий і молочний шоколад можуть викликати зворотний ефект.

Горіхи

Краща альтернатива снекам і чіпсам – горіхи. Вони ефективно допоможуть позбутися стресу. У горіхах міститься велика кількість магнію – мікроелементу, життєво важливого для природного подолання стресу. Горіхи також багаті селеном, що піднімає настрій, і омега-3 жирними кислотами, що допомагають боротися з депресією.

Жирна риба

Регулярне вживання жирної риби, такої як тунець і лосось – відмінний спосіб поліпшити настрій. Вони багаті омега-3 жирними кислотами, які сприяють синтезу серотоніну – хімічної речовини, яка робить нас щасливішими.

Яйця

Омлет з трьох яєць – і неспокій та напругу як рукою зняло! Яйця багаті на вітамін D, який точно допоможе вам підняти настрій. Цей «сонячний вітамін» сприяє виробленню серотоніну і дофаміну – гормонів гарного настрою.

Читайте также:   У Греції згоріло 2500-річне дерево, оспіване античними філософами

Не успеваете всё читать ?
Подпишитесь на рассылку Financoff.
Самое важное и интересное из
сегодняшних новостей вам на почту.

Это бесплатно.




Нет комментариев

Напишите комментарий

Your email address will not be published. Required fields are marked *