Вченi створили першу в історії цифрову тканину

першу в історії цифрова тканина

Фахівці з Массачусетського технологічного інституту розробили вперше в історії цифрове текстильне волокно. Тканина, створена вченими, здатна зберігати, аналізувати і перетворювати дані.

Старший автор дослідження, Йоель Фінк, зазначив, що цифрові волокна розширюють можливості тканини для розкриття здібностей людського тіла. Це дозволить залучати розробку до медичних висновків, моніторингу фізичної працездатності і ранньому виявленню захворювань. Вчені запропонували й інший спосіб використання цифрової тканини: наприклад, зберігати в весільній сукні музику, яка звучала в день святкування.

Щоб створити текстильне волокно, фахівці задіяли спеціальний полімер в якості звичайної нитки, яку можна вплести в тканину. Цей полімер також може проводити електричний сигнал. Потім вчені вмонтували в полотно крихітні кремнієві чіпи, пов’язані між собою проводять волокном.

Читайте также:   Tesla оголосила про початок продажів електромобілів у сусідів України

З отриманого матеріалу дослідники пошили рушник. На ньому більше двох місяців зберігалися музичний файл розміром 0,48 мегабайта і 767-кілобітний короткометражний фільм. Після цього шматок тканини вшили в пахву сорочки учасника випробування. Так, цифрове полотно збирало дані про його температурі протягом 270 хвилин.

За словами вчених, додавання в волокно компонента штучного інтелекту ще більше збільшує можливості нововведення. Тканини з цифровими компонентами згодом зможуть збирати інформацію по всьому тілу і надавати великі дані.

“Цей тип тканини може надати кількісні та якісні дані з відкритих джерел для отримання нових можливостей тіла, про які ми не знали раніше,” – кажуть автори.

Не успеваете всё читать ?
Подпишитесь на рассылку Financoff.
Самое важное и интересное из
сегодняшних новостей вам на почту.

Это бесплатно.




Нет комментариев

Напишите комментарий

Your email address will not be published. Required fields are marked *