Туреччина вийшла з Конвенції із захисту прав жінок

Туреччина вийшла з Конвенції

Туреччина в односторонньому порядку вийшла з Стамбульської конвенції Ради Європи про попередження та боротьбу з насильством щодо жінок та насильством у сім’ї. Цей указ підписав 20 березня Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган. За іронією долі саме Туреччина була першою країною, яка ратифікувала цей документ в 11 травня 2011 року. 

Конвенція стала першим європейським угодою, спрямованою на боротьбу з насильством над жінками і зобов’язує запобігати і викорінювати насильство в сім’ї на юридичному рівні. У документі встановлено ряд злочинів, які кваліфікуються як насильство по відношенню до жінок. Держави, які ратифікують Конвенцію, повинні криміналізувати такі злочини, як психологічне, фізичне та сексуальне насильство, переслідування, примусовий шлюб, примусові аборти і примусову стерилізацію. 

В адміністрації президента республіки відзначають, що вихід з Стамбульської конвенції не вплине на здійснення «строгих, ефективних і реальних заходів» щодо захисту прав жінок. Раніше, члени Партії справедливості і розвитку, яку очолює Ердоган, наполягали на перегляді конвенції –- на їхню думку, документ заохочує розлучення, просуває культуру ЛГБТ, що суперечить цінностям держави.

Опозиційна Народно-республіканська партія заявила, що вихід країни з конвенції означає, що жінки в Туреччині «залишаться громадянами другого сорту». За статистикою не менше 38% турецьких жінок хоч раз в житті зазнавали насильства. За даними руху «Зупинимо феміцид», з початку 2021 року в Туреччині було вбито 77 жінок, а 2020 році – 409. Багато з цих смертей сталися за підозрілих обставин. У суботу, 20 березня, по всій країні тисячі людей вийшли на протести, закликаючи президента скасувати своє рішення. Демонстранти скандували: «Ми не боїмося. Ми не будемо коритися». 

«Катастрофічною новиною» назвала вихід Туреччини з Стамбульської конвенції Генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчіновіч-Бурич. Вона впевнена, що указ Ердогана загрожує справі захисту жінок не тільки в Туреччині, але і у всій Європі, у всьому світі. Переглянути рішення про вихід закликали Туреччину і в ООН.

Читайте также:   Прем'єр Чехії заявив, що Брюссель "втручається в передвиборну кампанію" в країні

Не успеваете всё читать ?
Подпишитесь на рассылку Financoff.
Самое важное и интересное из
сегодняшних новостей вам на почту.

Это бесплатно.




Нет комментариев

Напишите комментарий

Your email address will not be published. Required fields are marked *