Андрій Чуприков. Коучинг для життя і бізнесу: разом – швидше до цілей!

Андрій Чуприков

Андрій Чуприков – бізнес-тренер, бізнес-консультант, коуч з багаторічним досвідом участі в українських і європейських проектах, експерт в проектному менеджменті та організаційному розвитку.

З 2001 року Андрій успішно реалізував більше ста великих бізнес-консалтингових проектів, очолює представництва міжнародних правозахисних організацій в Україні та Польщі, є радником ряду міжнародних та українських громадських і неурядових організацій. Автор публікацій і досліджень, тематикою яких є розвиток суспільства, неурядових організацій та розвиток малого і середнього бізнесу. Має ступінь магістра управління програмами з міжнародного розвитку, отриманий в Університеті імені Джона Ендрюса, США.

Андрію, розкажіть, будь ласка, що таке коучинг, і чому все більше менеджерів, керівників і команд використовують його для підвищення особистої ефективності?

Сьогодні ми стаємо свідками народження нової професії – коучинг у бізнесі і в повсякденному житті. Спортивний термін «коуч»-тренер – усім давно відомий, проте зараз з’явилися нові поняття: коучинг перших осіб, коуч-менеджер, особистісний коучінг. Усі ці назви мають на увазі способи, які використовуються одними людьми для того, щоб надавати допомогу в професійній діяльності іншим людям.

Майстер-клас: Коучинг – Андрій Чуприков

Дивно, але коучинг з’явився далеко не у ХХ столітті. Першим коучем в світі вважається Сократ – давньогрецький філософ, який розробив методику питань і відповідей як спосіб досягнення цілей та одержання знань. Навчання велося у формі діалогу: Сократ задавав учням питання, через які вони самостійно осягали істину і знання, отримували відповіді, які перебували всередині них самих.

«Мета коучингу – встановити більш тісний зв’язок з якимось внутрішнім «Я», завдяки чому можна прагнути до високого результату і знаходити в собі мудрість зазнати впливу внутрішнього «шантажиста», який нав’язує людині свої правила без його згоди».

Чим відрізняється коучинг від інших спеціальностей?

Коучинг спрямований на майбутнє, на відміну від психології – людина сама стає менеджером самого себе, на противагу управління. Він орієнтований на сильні особистості, готові до суттєвих змін і мега-досягнень у своєму житті. Наслідком коучингу є висока результативність – досягнення успіхів у бізнесі або мети всього життя, при цьому коуч є провідником для окремої людини або команди, яку він коучить. Тому готові платити величезні гроші за те, що він сприяє успіху.

Отже, професію коуча можна назвати «непрямою». Викликати до життя краще в людині або команді – ось слова, що найточніше визначають коучинг.

Як розвивається цей напрямок в Україні?

Алла Задніпровська 15 років тому привезла коучинг в Україну. Коучі, які отримали сертифікацію в «Інтегральній коучинговій школі», вважаються висококласними фахівцями. Сьогодні в країні з’явилося багато коучингових шкіл, і все більше бізнесменів розуміють, що персональний коуч – це необхідність для досягнення більшого успіху.

За якими критеріями можна визначити кваліфікацію коуча?

Звичайно, як і в будь-яких бізнес-послугах, ніхто не відміняв наявність сертифікатів і позитивні рекомендації клієнтів. Однак ефективність роботи коуча вимірюється, перш за все, успіхами тих, з ким він проводить коучинг, що свідчить про істотну особливість цієї нової професії. Нерідко коуч має менше досвіду в певній області, ніж той, з ким він працює. Це і є сильною стороною коучінга. Завдання коуча – «підняти» на поверхню те, що вже є всередині клієнта: мудрість, знання, ідеї; виявити сильні сторони.

Коуч – це людина, яка допоможе вам повірити в себе, довіряти собі, а не покладатися на те, що говорять і роблять інші.

Чому коучинг називають «профессіей майбутнього»?

Навколишній світ постійно змінюється, і вже завтра він буде виглядати зовсім інакше, ніж вчора. На зміну постіндустріальному суспільству приходить новий соціум, інші цінності, появляються нові виклики. Світ майбутнього – це світ нових цінностей, де мають велике значення люди і взаємодія між ними.

І коучинг дуже яскраво характеризує наше майбутнє, будучи хорошим інструментом для адаптації до змін. Майбутнє – за новими поколіннями – Y і Z. Мова йде про дітей і молодих людей, від 5 до 25 років. Вони яскраві представники нового покоління, з якими, за моїми спостереженнями, можна спілкуватися тільки питаннями. Коучинговий підхід допомагає зрозуміти, що у дитини або молодої людини всередині, навчитися правильно розмовляти з нею. Тому коучинг відіграє велику роль не тільки в бізнесі, але і в особистих відносинах.

Багато експертів сходяться на думці про те, що коучинговий підхід дуже скоро стане невід’ємною частиною нашого життя, а успіх індивідуума буде прямо залежати від його вміння управляти людською психологією.

Як впустити успіх у своє життя, використовуючи коучинг?

Алгоритм роботи з клієнтами дуже простий:

  • сформуйте свій запит (наприклад, що ви хочете вирішити або досягти?
  • в чому вам потрібна допомога?
  • що у вас не виходить?
  • що вам потрібно посилити?

Зв’яжіться з професійним коучем, пройдіть першу коуч-сесію і далі – вирішіть, чи варто продовжувати користуватися послугами коуча. Перші 30-хвилинні коуч-сесії проводжу завжди безоплатно. Зі свого досвіду можу сказати: 99 % клієнтів хочуть йти далі, оскільки відчувають зміни в своєму житті з першої ж зустрічі.

Детальніше про коучинг Андрія Чуприкова: www.facebook.com/andrew.chuprikov

Хочете впустити коучинг у своє життя – пишіть на адресу andriy.chuprikov@gmail.com.

Читайте также:   ПРИМИТИВНЫЕ ДЕНЬГИ

Не успеваете всё читать ?
Подпишитесь на рассылку Financoff.
Самое важное и интересное из
сегодняшних новостей вам на почту.

Это бесплатно.