Мексика звинуватила бренд Zara в культурній апроприації

Мексика звинуватила бренд Zara

Не встигли вщухнути скандали, пов’язані з текілою Кендалл Дженнер і мексиканськими робочими, як країна виступила з новим обвинуваченням. На цей раз критика обрушилася на адресу бренду Zara. На думку Міністерства культури Мексики, компанія використовувала дизайн корінних народів без будь-якої вигоди для цих спільнот.

Крім Zara, звинуваченням зазнали бренди Anthropologie і Patowl. У відомстві заявили, що компанії черпали натхнення в проектах, створених в південно-західному штаті Оахака. Також в міністерстві закликали надати пільги для громад, які стояли за розробкою дизайну.

Марку Zara, яка входить в найбільший конгломерат Inditex, звинуватили у використанні візерунка, характерного для миштеков, – народу Сан-Хуан-Колорадо. Мексиканці побачили його на міді-сукні м’ятного кольору з зеленою вишивкою. Міністерство культури країни відзначило, що дизайн «відображає етнічні символи, пов’язані з природою, історією та світоглядом спільноти». Також одяг схожий на традиційні сукні хуйпіл, які є частиною жіночої ідентичності народів.

Читайте также:   Пожежа в Нотр-Дам: реставрація займе не менше 5 років

Inditex відповів агентству Reuters, що «дизайн жодним чином не був навмисно запозичений у народу миштеков».

Проблема культурної апроприації особливо гостро стоїть в Мексиці. Західні бренди сотні років копіюють дизайни, створені часто бідними громадами, а після представляють їх покупцям як бохо-шик. За останні роки уряд країни і користувачі соціальних мереж все частіше критикують компанії за культурне присвоєння.

Не успеваете всё читать ?
Подпишитесь на рассылку Financoff.
Самое важное и интересное из
сегодняшних новостей вам на почту.

Это бесплатно.




Нет комментариев

Напишите комментарий

Your email address will not be published. Required fields are marked *