Олімпіада в Пекіні-2022: звучать заклики до бойкоту

Олімпіада в Пекіні-2022

До зимових Олімпійських ігор в Пекіні залишилося вже менше року. Серед спортсменів і уболівальників по всьому світу росте ажіотаж. Не обійшлося і без скандалів. Але про все по порядку.

З 4 по 20 лютого 2022 року в столиці Китаю і місті Чжанцзякоу зберуться представники зимових видів спорту, щоб розіграти 109 комплектів олімпійських нагород. Змагання в Пекіні-2022 пройдуть в 15 дисциплінах з семи видів спорту: біатлону, хокею з шайбою, санного спорту, бобслею, фігурного катання, ковзанярського спорту, лижних гонок, фрістайлу, гірськолижного спорту, лижного двоборства, стрибків з трампліну, сноуборду, шорт-треку і керлінгу. Передбачені нові дисципліни в лижному фрістайлі, бобслеї, шорт-треку, сноуборді і стрибках з трампліну. Зокрема, жіночі одиночні змагання з бобслею або монобоб. А також чоловічий і жіночий лижний біг-ейр, змішана естафета по сноуборд-кросу і змішана естафета з шорт-треку, змішані командні змагання з лижної акробатики і зі стрибків на лижах з трампліна. Пекінська Олімпіада стане гендерно-збалансованої в історії зимових Ігор. Відсоток жінок-учасниць виросте з 41% (2018 г.) до 45% з гаком.

Церемонія відкриття запланована на 4 лютого, а церемонія закриття –на 16 лютого 2022 року. Офіційний талісман зимової Олімпіади в Пекіні-2022 –  гігантська панда на ім’я Бін Дуньдунь (冰 墩墩).«Бін» в китайській мові має кілька значень – це «лід», а також «чистота і сила». А «Дуньдунь» символізує дітей. Талісман уособлює фізичну силу силу і силу духу спортсменів.

На жаль, підготовка до ігор проходить на тлі закликів до їх бойкоту. Причиною цього стали порушення в КНР прав етнічних меншин – уйгурів, тибетців, монголів тощо. Глава об’єднання спортсменів Global Athlete Роб Келер відзначив, що необхідно скасувати 50 статтю Олімпійської хартії про заборону протестів. Він та інші спортсмени вважають це правило абсолютно неприйнятним, вони впевнені, що Міжнародний олімпійський комітет хоче змусити мовчати атлетів, які бажають висловитися з приводу соціальної або расової несправедливості. Ідею про те, що атлети мають право на свободу слова і свободу вираження своєї думки підтримали спортсмени США, Канади та Нової Зеландії. «Спортсмени, які приїдуть до Пекіна, мають бути захищені і мати можливість висловитися. Нас просять взяти участь в Іграх, при цьому ми не маємо права голосу щодо місця їх проведення. Правила МОК вимагають перегляду », – вважає Роб Келер.

Проте влада КНР впевнена, що спроби політизувати або навіть зірвати Олімпіаду, приречені на провал. У Китаї обіцяють зробити все можливе, щоб забезпечити олімпійцям необхідні і безпечні умови для тренувань, проживання та виступів.

Читайте также:   У мексиканця забрали титул чемпіона світу з боксу через українця

Не успеваете всё читать ?
Подпишитесь на рассылку Financoff.
Самое важное и интересное из
сегодняшних новостей вам на почту.

Это бесплатно.




Нет комментариев

Напишите комментарий

Your email address will not be published. Required fields are marked *