У нову реальність без еспресо: чи викличе пандемія світовий дефіцит кави

Bloomberg і багато світових ЗМІ пророкують дефіцит в постачанні кави через коронавірусну пандемію. Що насправді відбувається в країнах походження кави, яка ситуація на біржі і як це відіб’ється на постачанні до Португалії?

Згідно з прогнозами Bloomberg, пандемія коронавіруса і, зокрема, загострення кризи в латиноамериканських країнах може вилитися у світовий дефіцит кави. Експерти побоюються, що невтішна епідеміологічна ситуація в Бразилії, Колумбії, Перу та інших «кавових» країнах негативно вплине на збір врожаю. Чи настільки драматична ситуація?

Коронавірус виразно вніс свої корективи у виробництво зеленої кави – вирощування і збирання ягід, їх обробку, спаковування і транспортування. Корективи торкнулися не тільки наявності робочої сили, а й порушень в роботі портів, нестачі контейнерів і мішків для пакування готової продукції, тобто збоїв у логістичних ланцюжках. Не варто забувати й про логістику всередині країни: спочатку ягоди збирають на фермах, потім їх відвозять на станції первинної обробки, потім на станції передекспортного обробки, далі в порт. Між цими етапами кава знаходиться на різних складах. У постачаннях кави залучено багато учасників, і збір врожаю – не єдине проблемне місце в ланцюжку від поля до експорту.

Якщо говорити власне про збір врожаю, то зараз повного дефіциту кави очікувати не доводиться. Необхідно розуміти, що всі країни, які постачають кавове зерно, діляться на ті, в яких ягода дозріває взимку, і ті, де вона зріє влітку. Весь урожай арабіки Північної півкулі на момент удару коронавіруса був зібраний і зараз лежить на складах. Зараз пандемія може вплинути лише на долю зерен Південної півкулі – в першу чергу це Бразилія, Перу, Індонезія, а також Колумбія, в якій ягоди збирають двічі на рік. Ці країни тільки приступили до збору врожаю.

Складнощі з прибиранням зерен могли б виникнути в Колумбії, оскільки вона використовує працю пікерів-мігрантів, але за відомостями кавового торгового дому Supremo збір йде без ускладнень. Бразилія також навряд чи постане перед труднощами прибирання ягід. Це єдина країна, яка використовує для збору врожаю комбайни, тому що плоскогір’я дозволяє це робити, і питання вільних трудових ресурсів стоїть найменш гостро. Бразилія є найбільшим виробником кави, так що якщо вона успішно завершить збирання ягід, то зерен вистачить на всіх. За даними International Coffee Organization за 2018/19 врожайний рік, на її частку припадає близько 37% світового виробництва. Слідом йде В’єтнам (понад 90% робуста) – 18%, Колумбія – 8%, Індонезія – 5,5% і Ефіопія, Гондурас – 4,3%. Разом це майже три чверті світового виробництва кави. Поки ми не спостерігаємо проблем зі збором врожаю. Велике питання в тому, що з ягодами відбудеться далі.

Виробництво дорогих сортів кави нерентабельне

Споживання кави скоротилося повсюдно. Коронавірусний удар прийшовся у великій мірі на сферу обслуговування, включаючи кав’ярні, які споживали велику кількість зерен. Споживачі, які звикли пити хорошу каву в кав’ярнях, не поспішають переносити ці звички на домашнє споживання, чи то вважаючи це занадто складним, чи то дорогим, чи то просто вирішивши відпочити від кави на час карантину. В результаті великі імпортери зеленої кави в країнах споживання подають заявки на перенесення термінів постачання за укладеними раніше контрактами, оскільки їх продажі скоротилися, а запаси сировини на складі збільшилися. Все це накладає відбиток на співвідношення попиту і пропозиції. Як результат, ціна на кавовій біржі знаходиться на досить низькому рівні.

Однак тут потрібно взяти до уваги два моменти. По-перше, на котирування арабіки впливають не тільки так звані фундаментальні фактори, але і спекулятивні ігри різних фондів. Так, найбільш недавній пік, коли арабіка торгувалася майже по 300 центів за фунт, що трапився 1 квітня 2011 року, не був обумовлений якимись суто кавовими факторами.

По-друге, оскільки біржа вже тривалий час знаходиться на некомфортно низькому для виробника рівні, багато виробників все далі й далі відхиляються від неї, роблячи своє ціноутворення менш пов’язаним з нею. Протягом вже двох років світові біржові ціни на каву знаходяться на низькому рівні – менш як 120 центів за фунт (не рахуючи відіграних назад піків кінця 2019). В першу чергу це стало негативно позначатися на виробництві якісної кави верхнього цінового сегмента (так звана fine Arabica). Найчастіше при продажу виробники не могли навіть покрити витрати на його виробництво. Уже в поточному році скоротилося виробництво в таких країнах, як Гватемала і Нікарагуа.

На початку року очікувалося істотне зростання біржових цін, однак, з огляду на повсюдне зниження попиту на каву, такий сценарій видається малоймовірним. Засоби, наявні у виробників, скорочуються, що неминуче призведе до подальшого падіння виробництва. За наявними прогнозами, наступного року у Гватемалі та Нікарагуа виробництво скоротиться ще більше. Найбільший спад – до 25% – очікується в Гондурасі – другому за важливістю виробнику арабіки митої обробки після Колумбії. Однак Бразилія – ​​основний виробник арабіки сухої обробки – проблем з урожаєм не відчуває, втім, як і з його збутом, особливо з урахуванням прискореної девальвації національної валюти. Може скластися така ситуація, коли відносно дешеві сорти – бразильська арабіка, робуста – будуть в надлишку, а відносно дорогі – мита арабіка з центральноамериканських країн, Колумбії, Перу, Мексики – в нестачі.

Зараз виробники митої арабіки намагаються розв’язати цю суперечність, непомітно відходячи від біржових цін. Не можна виключати, що згодом, якщо біржові ціни продовжать залишатися такими ж низькими, як зараз, цей відхід придбає явні форми. Зрештою, або біржові ціни залишаться низькими і зростання цін продовжиться тільки у верхньому ціновому сегменті (fine Arabica), або зростуть біржові ціни в цілому, що позначиться на всіх сегментах.

Говорити про кризу ще рано

Кава, яка завозиться до Португалії й обсмажується місцевими дрібними та середніми виробниками, відноситься як до класу арабіки верхнього цінового сегмента, так і до рядової бразильської арабіки (наприклад, Бразилія Сантос) і робусти, яка в основному йде в суміші. Ціноутворення на каву в Португалії безпосередньо прив’язане до курсу долара, оскільки зелена кава – на 100% імпортний товар.

Можливе подорожчання доларової вартості зеленої кави через зростання біржі арабіки – інший фактор, який варто брати до уваги. Однак це фактор тимчасовий.

Що стосується доступного асортименту, то в найближчі 3-6 місяців чекати якихось істотних змін не варто: майже всі сорти вже лежать на складах у португальських імпортерів зеленої кави. Що буде пізніше, зараз складно загадувати. Ми однозначно побачимо зростання цін на каву в перспективі найближчих п’яти років, але чи буде це в наступному році або пізніше, чи торкнеться воно всієї кави або тільки преміального сегмента, зараз припустити важко. Проте, на сьогодні говорити про якусь непоправну кавову кризу ще дуже передчасно.

Fiancoff :