Вчені розробили маску, яка тестує на коронавірус

Фахівці Массачусетського технологічного інституту і Гарвардського університету створили маску для обличчя, яка може діагностувати коронавірус. Завдяки вбудованим крихітним датчикам винахід приблизно за 90 хвилин може показати результат, а також здатен виявити інші віруси. Про це повідомляє офіційний сайт Массачусетського технологічного інституту.

Технології роботи були придумані для діагностики таких інфекцій, як Ебола і Зика. Дослідники говорять, що нововведення можна буде розташувати не тільки на масці, але і на одязі, наприклад на лабораторних халатах. Датчики, розміщені всередині маски, здатні виявляти вірусні частинки через дихання людини, яка її носить. На додаток до маски йде резервуар з водою: вона випускається натисканням кнопки, коли людина готова зробити тест. Вода зволожує ліофілізовані компоненти датчика, який аналізує слину і представляє результат. Датчики для маски спроектовані таким чином, що результати відображаються тільки на внутрішній стороні. Саме так людина може зберегти свою конфіденційність.

Вчені були готові представити свою роботу на початку 2020 року. І коли коронавірусна інфекція почала поширюватися по світу, вони вирішили використовувати свою технологію для створення дiагностуючої маски.

“Цей тест має таку ж чутливість, як золотий стандарт – тест ПЛР. Але він такий ж швидкий, як тест на антигени коронавiруса. Ми думаємо, що нинішня версія маски, найімовірніше, є найбільш наближеною до остаточного варіанту. У нас вже є інтерес з боку зовнішніх груп, які хотіли б довести нашу технологію до схваленого продукту,” – кажуть фахівці.

dev :