Вчені приручили… шпинат!

Тепер він шукає міни та шле електронні листи

Інженери Массачусетського технологічного інституту в США навчили шпинат шукати міни та відправляти повідомлення електронною поштою. Експеримент є частиною досліджень, які містять розробку електронних компонентів і систем на підприємствах. Технологія відома як “рослинна нанобіоніка” і фактично дає рослинам нові можливості. Про це повідомляє Euronews.

За допомогою нанотехнологій вчені перетворили шпинат на датчики, здатні виявляти вибухові матеріали. Коли коріння рослини відчувають присутність в ґрунтових водах нітроароматичних з’єднань, які часто зустрічаються у вибухових речовинах, таких як наземні міни, вуглецеві нанотрубки в їх листі випромінюють сигнал. Той зчитується інфрачервоною камерою, яка, своєю чергою, відправляє вченим електронне повідомлення бездротовою мережею.

Читайте также:   Американські дослідники не виявили свідчень того, що гаджети і соцмережі можуть шкодити психіці підлітків

Точно так же шпинат може оповіщати й про забруднення ґрунтових вод або зміни в навколишньому середовищі. Так, змінивши спосіб фотосинтезу рослин, компанія Strano навчила їх виявляти оксид азоту, який виділяється за допомогою горіння і забруднює атмосферу.

Професор Майкл Страно пояснив перспективу використання рослин в якості хіміків-аналітиків тим, що у них розгалужена коренева мережа в ґрунті, за допомогою якої вони постійно відбирають проби ґрунтових вод і самостійно забезпечують перенесення води в листя. За його словами, цей механізм вчені можуть використовувати у своїх цілях, “долаючи мовний бар’єр” з флорою, як у дослідженні зі шпинатом.

Не успеваете всё читать ?
Подпишитесь на рассылку Financoff.
Самое важное и интересное из
сегодняшних новостей вам на почту.

Это бесплатно.




Комментариев: 2672

Напишите комментарий

Your email address will not be published. Required fields are marked *