У Києві відкрили першу smart-вулицю з безкоштовним Wi-Fi, зарядками для електромобілів, «розумним» освітленням і системою моніторингу повітря

Як і було обіцяно раніше, в Києві після реконструкції відкрили вулицю Салютна, яка стала першою в столиці (і, можливо, у всій Україні), smart-вулицею. Вона отримала ряд електронних систем і рішень, покликаних підвищити комфорт і безпеку для жителів міста.

Відзначається, що після реконструкції smart-вулиця Салютна обладнана інноваційними пристроями: безкоштовним міським Wi-Fi-доступом; камерами відеоспостереження (з розпізнаванням номерів автомобілів і осіб людей); системою «розумного» освітлення. Остання змінює інтенсивність освітлення в залежності від часу доби і наявності людей або автомобілів на вулиці, що дозволить заощадити від 40% до 80% електроенергії. Також в наявності є лавочки з зарядними пристроями та USB-портами для підзарядки мобільних гаджетів, з живленням від сонячних панелей, кнопка екстреного виклику поліції, дві станції для підзарядки електромобілів.

Читайте также:   В Ізраїлі ввели новий податок для ІТ-гігантів

Разом з тим, на Салютній встановлена перша стаціонарна станція моніторингу якості повітря. Це частина проекту Managing Air Quality від міської ініціативи Kyiv Smart City. Датчик на Салютній буде аналізувати повітря за 8 різними показниками: формальдегід (CH₂O), діоксид азоту (NO₂), чадний газ (CO), кисень (O₂), вуглекислий газ (CO₂), температура, вологість і атмосферний тиск. Сьогодні контроль якості повітря в усіх районах столиці здійснюється завдяки мобільній лабораторії, яка щодня робить забір і аналіз зразків повітря. Зібрані дані можна подивитися онлайн.

Надалі планується використовувати smart-вулицю в якості тестового полігону для інших «розумних» міських систем. Українські розробники зможуть протестувати свої рішення в реальних міських умовах, щоб доопрацювати їх у разі потреби ще до фактичного запуску в комерційну експлуатацію.

Читайте также:   У київському метро зʼявиться високошвидкісний інтернет

Для любителів активного відпочинку на smart-вулиці передбачена виділена смуга для велосипедистів і ролерів. Тут же відкрито пункт прокату велосипедів. Ще на реконструйованій вулиці Салютній можна виявити сухий фонтан з підсвічуванням і різнокольорові баки для роздільного збору сміття.

Як повідомив директор Департаменту інформаційно-комунікаційних технологій КМДА Юрій Назаров, усі кошти на обладнання smart-вулиці були надані девелопірською компанією, яка будує тут же житловий комплекс, а роль міста була суто технічною.

Не успеваете всё читать ?
Подпишитесь на рассылку Financoff.
Самое важное и интересное из
сегодняшних новостей вам на почту.

Это бесплатно.




Нет комментариев

Напишите комментарий

Your email address will not be published. Required fields are marked *