Тепер рідше до стоматолога: вчені розробили мікроботів-дантистів

Дослідники з Пенсільванського університету створили мініатюрних мікроботів, які видаляють зубний наліт не менш ефективно, ніж інструмент дантиста. Члени команди впевнені, що новинка має всі шанси значно скоротити тривалість і кількість візитів до стоматолога.

Спочатку над проектом працювали дві незалежні групи: одні досліджували антибактеріальні властивості каталітичних наночастинок з оксидом заліза, а інші розробляли з цього матеріалу мініатюрних роботів, керованих за допомогою магнітів. Об’єднавшись в єдину команду, вони створили так званих «каталітичних антимікробних роботів», здатних видаляти бактеріальні біоплівки – липкі маси, що складаються зі скупчень бактерій, які оселяються в ротовій порожнині і викликають різні ендодонтичні інфекції, а також руйнують зуби.

Два типи мікроботів

Всього вчені створили два типи мікроботів. Перший синтезується на основі наночасток оксиду заліза і служить для усунення нальоту з плоских поверхонь. Другий, будучи впровадженим в гель, здатний працювати всередині закритих просторів.

Читайте также:   Крупнейший японский автопроизводитель отказывается от бензиновых и дизельных авто

На першому етапі експерименту обидва типи мікроботів успішно впоралися зі знищенням шкідливих бактерій, що ростуть на плоскій скляній поверхні і всередині закритих пробірок. Причому разом з бактеріями пристрої зруйнували і продукти їх життєдіяльності, зокрема, позаклітинний матрикс, що унеможливило подальше відновлення колоній. На другому етапі дослідники застосували рободантистів на практиці, і в кінцевому підсумку клінічні випробування підтвердили здатність пристроїв знищувати зубний наліт не тільки з поверхні зуба або ясен, але і в глибинних структурах зубного каналу, куди проникнути стоматологу буває особливо важко.

В даний час вчені працюють над тим, щоб удосконалити технологію. Вони сподіваються, що крихітні рободантисти надійдуть в клініки вже в найближчому майбутньому. Крім того, дослідники прогнозують, що методика знайде застосування не тільки в стоматології: новоявлені мікроботи, можливо, дозволять підтримувати в чистоті також катетери та імпланти.

Читайте также:   На аукціоні RR Auction продають дискету з автографом Стіва Джобса

Читайте також: ОДЕСЬКИЙ СТАРТАП KWAMBIO ПРЕДСТАВИВ ПРОЕКТ З ВИГОТОВЛЕННЯ ЛЮДСЬКИХ КІСТОК І ОРГАНІВ НА БІОПРИНТЕРІ

Не успеваете всё читать ?
Подпишитесь на рассылку Financoff.
Самое важное и интересное из
сегодняшних новостей вам на почту.

Это бесплатно.




1 Комментарий

Напишите комментарий

Your email address will not be published. Required fields are marked *