SpaceX і Blue Origin візьмуть участь в ініціативі NASA з доставки вантажів на поверхню Місяця

Американське аерокосмічне агентство оголосило про ще п’ять учасників місячної програми Artemis. Це приватні космічні компанії, які розробляють кораблі, здатні доставляти вантажі на поверхню Місяця. Серед них — такі важковаговики, як SpaceX, Blue Origin і Sierra Nevada Corporation, які раніше неодноразово співпрацювали з NASA.

«Новачки» приєднаються до вже сформованої групи з дев’яти компаній, які є частиною ініціативи Commercial Lunar Payload Service (CLPS) по комерційній доставці вантажів на Місяць. Мета NASA полягає в тому, щоб мати декілька різних можливостей для транспортування наукових інструментів і вантажів на Місяць до 2021 року. Проте це не означає, що кожен з 14 учасників програми отримає контракт. Всі п’ять підприємств, і це SpaceX, Blue Origin, Sierra Nevada Corporation, Ceres Robotics і Tyvak Nano-Satellite Systems Inc., братимуть участь в тендері на відправку важких вантажів вагою в кілька тонн, хоча спочатку йшлося про 10 кг.

Читайте также:   У київському метро зʼявиться високошвидкісний інтернет

«Ми побачили необхідність в залученні декількох додаткових постачальників, які мають розширені можливості посадкових модулів», – заявили в NASA.

З подачі віце-президента Майка Пенса NASA планує повернутися на Місяць протягом наступних чотирьох років. Перед тим, як досягти цієї амбітної мети, агентство має намір детально вивчити місячну середу і протестувати технології для майбутніх пілотованих місій. Крім того, NASA хоче відправити на супутник новий місяцехід VIPER, який повинен розвідати поклади водного льоду на південному полюсі Місяця. Він може використовуватися як ресурси для майбутніх місій.

Деякі компанії рішучі в термінах запуску своїх кораблів на Місяць. Ceres Robotics планує торкнутися її поверхні у 2023 році, в той час як Sierra Nevada Corporation і SpaceX заявляють, що будуть готові до 2022 року. Однак жодна з них поки не має у своєму розпорядженні кораблем, так що, ймовірно, ці терміни будуть переноситися. Більш того, досі неясно, на яких ракетах вони будуть запущені. SpaceX для цих цілей планує використовувати майбутню надважку ракету-носій Super Heavy, а Blue Origin – New Glenn. Інші компанії поки не визначилися.

Читайте также:   У 3 зміни і без вихідних: заводи Sony з випуску сенсорів зображення для камер смартфонів не справляються з попитом

Тим часом NASA продовжує розглядати пропозиції щодо створення пілотованого корабля для доставки людей на поверхню Місяця. Нещодавно агентство оголосило про те, що заявки будуть прийматися до 1 листопада.

Не успеваете всё читать ?
Подпишитесь на рассылку Financoff.
Самое важное и интересное из
сегодняшних новостей вам на почту.

Это бесплатно.




Нет комментариев

Напишите комментарий

Your email address will not be published. Required fields are marked *