СБУ затримала в Івано-Франківську відомого хакера Sanix, який намагався продати базу даних з 773 млн адрес електронної пошти та 21 млн паролів до них

Служба безпеки України встановила і затримала хакера, відомого під ніком «Sanix». На початку минулого року він привернув увагу світових фахівців з кібербезпеки, виклавши на одному з форумів оголошення про продаж бази з 773 мільйонами адрес електронної пошти та 21 мільйоном унікальних паролів.

У січні 2019 року про нього писали The Guardian, Forbes, Newsweek і Engadget, йому присвятив сюжет телеканал Italia 1, адже база даних, яку він виставив на продаж, була «найбільшим за всю історію масивом викрадених даних».

Фахівці встановили, що виставлена ​​хакером на продаж база об’ємом 87 ГБ становить лише малу частину із загальної кількості даних, якими він заволодів. Подібних баз викрадених і зламаних паролів у хакера було щонайменше сім, загальний обсяг яких сягав майже терабайт. У нього входили персональні, в тому числі фінансові, дані жителів Євросоюзу та Північної Америки.

Служба безпеки України отримала інформацію, що хакером під псевдонім «Sanix» є, ймовірно, українець, житель Івано-Франківської області України.

Кіберспеціалісти СБУ зафіксували продаж їм баз даних з логінами і паролями до скриньок електронної пошти, PIN-кодами до банківських карток, електронних гаманців криптовалюти, рахунків PayPal, відомостями про комп’ютери, зламані для подальшого використання в бот-мережах і для організації DDoS-атак.

В ході обшуків за місцем його проживання правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку з двома терабайтами вкраденої інформації, телефони з доказами протиправної діяльності та готівку від незаконних операцій в сумі майже 190 тис. гривень і понад $3000.

Хакеру готується повідомлення про підозру в несанкціонованому втручанні в роботу комп’ютерів і в несанкціонованому збуті або розповсюдженні інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в комп’ютерах, за ч. 2 ст. 361, ч. 1 ст. 361-2 Кримінального кодексу України. Спецоперація проводилася спільно з кіберполіцією, слідчими Нацполіціі під процесуальним керівництвом прокуратури.

P.S. Втім, за словами експерта з кібербезпеки Єгора Папишева, на якого посилається видання AIN.UA, мова йде не про відомого міжнародного хакера, а про звичайний шахрая середньої руки:

«Sanix – НЕ хакер, і продавав він не скільки бази, скільки сфабриковані з давно доступних (і тому нічого не вартих) зливів масиви, видаючи їх за результати нових зломів відомих ресурсів. Інші хакери купували у нього ці масиви, потім бачили, що це – просто насичені даними зі старих і відпрацьованих дампів «ляльки», і вимагали повернути гроші.

Оскільки на торгових майданчиках в даркнеті таких «умільців», охочих до легких грошей вистачає, то за скаргою їх просто банять. Що і сталося зі згаданим в новині Sanix. Це – просто шахрай, який до зломів не має відношення. Він навіть не торгував значущими серйозними масивами вкраденої приватної інформації».

Читайте также:   У цьому році Apple продасть двомільярдний iPhone

Не успеваете всё читать ?
Подпишитесь на рассылку Financoff.
Самое важное и интересное из
сегодняшних новостей вам на почту.

Это бесплатно.




Нет комментариев

Напишите комментарий

Your email address will not be published. Required fields are marked *