Помер Чак Педдл – творець процесора, який змінив усе

Він використовувався в Apple II і Commodore PET, а також приставках Atari 2600 і NES

У США на 82-му році пішов з життя Чак Педдл – один з першопрохідців в області персональних комп’ютерів, чий внесок неможливо переоцінити. Причиною смерті видатного американського інженера-електротехніка став рак підшлункової залози.

У далекому 1975 році Чак Педдл розробив процесор, який буквально змінив усе. Мова йде про легендарни восьмирозрядний мікропроцесор MOS Technology 6502, який у підсумку визначив появу домашніх комп’ютерів в кінці 1970-х років. Даний CPU працював на частоті 1 МГц і окремо коштував всього $25 – на противагу $175, що Motorola просила в той час за свій 6800. Саме цей процесор використовувався в перших доступних домашніх ПК, таких як Apple II і Commodore PET, а його модифікації послужили апаратним базисом знаменитих консолей – Atari 2600 і NES. Тобто, саме цій людині ми всі повинні бути вдячні за саму можливість зараз ностальгувати за тими часами, коли 8-бітові комп’ютери були на передньому краї технологічних інновацій. Але шлях Чака Педдла, як і будь-якого іншого великого інноватора, до успіху не був простим, і процесор 6502 з’явився тільки завдяки наполегливості і величезної сили волі інженера.

Читайте также:   Відновлювана енергетика в Європі вперше обігнала традиційну (газ і вугілля) за часткою в загальній структурі генерації

Протягом декількох років до цього Педдл працював в компанії Motorola, де займався створенням процесора 6800. Інженер був змушений звільнитися після того, як начальство відкинуло ідею створення більш дешевого процесора. В результаті Чак Педдл і шість членів його команди перейшли в MOS Technology. Навіть після фактичного виходу 6502 на ринок залишалася серйозна загроза – Motorola намагалася заблокувати продажі через суд, і врешті-решт домоглася виплати компенсації в 1976 році. Незабаром MOS перейшла під крило Commodore, а Чак Педдл став головним інженером і змінив ринок за допомогою запуску 495-доларового комп’ютера PET.

Після відходу з MOS в 1980 році Педдл трудився над більш скромними проектами, такими як Victor PC від Sirius Systems Technology і знімним жорсткими дисками, предками нинішніх HDD і USB-накопичувачів. Хоча в той час інженер вже отримав заслужене визнання. Він допоміг демократизувати обчислення, зробивши домашні комп’ютери доступними. По суті, він ввів поняття повсюдних обчислень, коли передові технології поширюються всюди, а не обмежені одними тільки дорогими серверами. У цьому сенсі смартфони і пристрої розумного будинку сягають корінням в ідеї, сформульовані Чаком Педдлом 45 років тому.

Читайте также:   Виставка робіт Данила Козелецького в LERA LITVINOVA GALLERY

Не успеваете всё читать ?
Подпишитесь на рассылку Financoff.
Самое важное и интересное из
сегодняшних новостей вам на почту.

Это бесплатно.




Нет комментариев

Напишите комментарий

Your email address will not be published. Required fields are marked *