Машини наступають: чемпіон з найскладнішої гри у світі завершив карʼєру

Колишній чемпіон світу з ґо Лі Седоль прийняв рішення піти з гри, мотивувавши це тим, що штучний інтелект неможливо перемогти.

Протягом багатьох років ґо вважалася однією з найскладніших ігор для штучного інтелекту (ШІ), оскільки містить величезну кількість комбінацій, навіть більше, ніж атомів в спостережуваному Всесвіті. Але все змінилося в 2016 році, коли ШІ-система AlphaGo компанії DeepMind вперше здобула перемогу в чотирьох з п’яти матчів з Седолем. Це ознаменувало появу нового покоління програм машинного навчання, розумніших і креативних.

«З тих пір, як в ґо почав грати штучний інтелект, я зрозумів, що вже не буду на вершині, навіть якщо стану номером один завдяки божевільним зусиллям. Навіть якщо так і буде, завжди знайдеться сутність, яку неможливо перемогти», – сказав Лі Седоль.

Читайте также:   У Швейцарії випробовують прототип двомісного аеротаксі

Лі Седоль, як кращий гравець в ґо в кінці 2000-х, був упевнений, що переможе ШІ, але в підсумку програв, за що йому довелося вибачатися перед своїми південнокорейськими шанувальниками. Проте багато експертів визнали, що суперництво людини з машиною вийшло дуже ефектним. AlphaGo здивував «ходом 37», який спочатку порахували помилкою, але в кінцевому рахунку виявився вирішальним у другій грі. Лі зміг виграти одну гру завдяки «божественному ходу» (хід 78), який cтав несподіванкою для програми. У будь-якому випадку він залишається єдиною людиною, яка коли-небудь перемагала AlphaGo в турнірах.

У 2017 році Deep Mind представила ще більш просунуту версію своєї програми – AlphaGo Zero, яку назвали найсильнішим гравцем в ґо в історії. Як би там не було, Лі Седоль планує зіграти ще одну гру в ґо перед тим, як остаточно піти. У суперники собі він вибрав південнокорейський ШІ HanDol, який переміг п’ятьох кращих гравців в Південній Кореї. Чи отримає перевагу в два каменю, але навіть за таких умов він не вірить у перемогу.

Не успеваете всё читать ?
Подпишитесь на рассылку Financoff.
Самое важное и интересное из
сегодняшних новостей вам на почту.

Это бесплатно.




Нет комментариев

Напишите комментарий

Your email address will not be published. Required fields are marked *