Інженери розробили роботизовану кулю для боулінгу, керовану тілом гравця

Американський інженер Марк Робер і британський винахідник Джеймс Брутон створили роботизовану кулю для боулінгу. Усередині такої кулі розташований диск, що крутиться, який відповідає за рух вперед, і механічний маятник, що розгойдує кулю в різні боки. Маятником при цьому можна керувати за допомогою зовнішніх датчиків, закріплених, наприклад, на тілі гравця, які реєструють його нахили з боку в бік.

Відзначимо, що у професійних куль для боулінгу, на відміну від аматорських, досить складна конструкція: всередині оболонки кулі знаходиться ядро ​​- ваговий блок, оточений заливкою, причому він розташований таким чином, щоб центр мас кулі був зміщений щодо його безпосереднього центру. Така конструкція дозволяє професійним гравцям запускати кулі по більш ефективних гнучких траєкторіях, необхідних для успішної гри.

Читайте также:   Вченi створили першу в історії цифрову тканину

Колишній інженер NASA JPL Марк Робер вирішив удосконалити внутрішню конструкцію професійної кулі для боулінгу таким чином, щоб його ядро ​​дозволяло гравцеві стабілізувати рух кулі на доріжці незалежно від того, як той був запущений спочатку.

Для цього Робер звернувся до винахідника Джеймсу Брутона, який створив ядро ​​для кулі з мотором і механічним маятником,що крутяться і замінюють класичний ваговій блок. Мотор відповідає за рух кулі вперед, а маятник – за його похитування з боку в бік.

Щоб зробити кулю керованою, інженери приєднали до маятника приймач, що реєструє сигнал від зовнішнього джойстика або акселерометра (останній для непомітності можна, наприклад, надіти на тіло гравця) – на основі отриманих від них даних маятниковий механізм може належним чином коригувати траєкторію вже запущеногї кулі.

Читайте также:   У Neuralink Ілона Маска мавпі вживили чіп, тепер вона може грати у відеоігри силою думки

Для першого прототипу такої кулі зовнішню частину Брутон роздрукував на 3D-принтері – на ній винахідники випробували зроблене ядро. Потім Робер розпиляв і спустошив справжню кулю для боулінгу – з порожніх півсфер інженери зібрали вже повноцінну робокулю.

Як зазначає Gizmodo, представлене рішення, поза всяким сумнівом, – чистої води «читерство», не претендує на те, щоб замінити традиційні кулі для боулінгу; покликане лише в черговий раз продемонструвати можливості сучасних технологій.

Не успеваете всё читать ?
Подпишитесь на рассылку Financoff.
Самое важное и интересное из
сегодняшних новостей вам на почту.

Это бесплатно.




Нет комментариев

Напишите комментарий

Your email address will not be published. Required fields are marked *