«Гірше тільки Китай». ЄС назвав Україну однією з найбільш злісних порушниць прав інтелектуальної власності

В Україні боротьба з комп’ютерним піратством, що є складним культурологічним феноменом сучасності, йде зі змінним успіхом

Звіти, де Україну називали найбільш піратською країною у світі й зараховували до найбільш злісних порушників прав інтелектуальної власності, раніше виходили досить часто. І хоча після закриття піратських онлайн-кінотеатрів FS.TO та EX.UA було докладено чимало зусиль для відновлення репутації, (наприклад, у 2019 році кіберполіція провела масштабну операцію «Пірати», закривши понад 30 піратських ресурсів), в ЄС вважають, що з захистом авторських прав в Україні все погано – гірше тільки Китай. Про це йдеться в щорічному звіті Єврокомісії.

Укладачі звіту відносять Україну до другої категорії списку пріоритетного спостереження, в який включають країни з найбільш серйозними проблемами в області захисту інтелектуальної власності. У цьому антирейтингу Україна поступається лише Китаю, який займає першу позицію. Разом з Україною в другу категорію потрапили Індія, Індонезія, Росія і Туреччина.

Читайте также:   Підрахує податки і звітує до держорганів: в Україні запустили бота-бухгалтера ReporTax

Серйозні системні порушення у сфері захисту та дотримання прав інтелектуальної власності завдають істотної шкоди бізнесу ЄС, йдеться у звіті. При цьому підкреслюється, що в порівнянні з попередньою доповіддю Україна та інші країни не показали будь-якого значного прогресу у розв’язанні цих проблем.

У відповідному розділі звіту, присвяченому Україні, найголовнішими проблемами в області авторських прав називаються транзит контрафактної та піратської продукції на ринки Євросоюзу та онлайн-піратство. Також згадуються проблеми, пов’язані з механізмами реєстрації торгових марок, недосконалість митних процедур, проблеми у сфері визначення кабельної ретрансляції та відповідних тарифів і відсутність належного контролю за так званими «дженериками» – медичними препаратами, що копіюють оригінальну продукцію відомих брендів.

Читайте также:   В Украину зашел главный конкурент Visa

При цьому доповідачі привітали ухвалення Верховною радою України в травні 2018 року закону №2415 «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права та (або) суміжних прав», який набрав чинності 22 липня 2018 року. А ось недавно прийнятий важливий закон про «паралельний імпорт» залишився непоміченим. Мабуть, це поліпшення зарахується вже в наступному звіті.

Єврокомісія нагадує, що поліпшення механізмом захисту авторських прав є однією з ключових пунктів угоди про асоціацію між Україною та Європейським союзом. Також ЄС згадав про надання фінансування в рамках ініціативи Twinning Project, спрямованої на імплементацію договору про поглиблені і розширені зони вільної торгівлі (DCFTA) та допомогу в розробці нових законів у сфері авторських прав, і програми технічної допомоги для підтримки розвитку системи географічних зазначень в Україні.

Читайте также:   Tesla відкликає 15 тисяч електрокарів через брак

Залишається додати, що на початку минулого року Європарламент остаточно схвалив скандальну директиву про авторське право в інтернеті, яка передбачає посилення регулювання об’єктів авторського права в інтернеті.

Не успеваете всё читать ?
Подпишитесь на рассылку Financoff.
Самое важное и интересное из
сегодняшних новостей вам на почту.

Это бесплатно.




Нет комментариев

Напишите комментарий

Your email address will not be published. Required fields are marked *