Складові емоційного інтелекту

У наш час більшість людей живуть так, ніби не мають відношення до свого життя, вони спостерігають за ним з боку, не докладаючи зусиль для досягнення бажаних подій. Їм здається, що бути спостерігачем простіше і спокійніше. Але це лише ілюзія. Адже погодьтеся, чим далі йдеш від своїх бажань, цілей і цінностей, ігноруєш їх, тим важче стає на душі. Це наші почуття «підказують» нам, що ми збилися зі шляху. 

У 80-х роках минулого століття явищу внутрішньої природи людини дали назву «Емоційний інтелект».

Ми вже з Вами знаємо, що емоційний інтелект – це здатність усвідомлювати свої й чужі емоції, контролювати, регулювати і керувати ними, використовувати для ефективної взаємодії, успішного досягнення цілей та самореалізації.

Олена Гіяновська, Власник та керівник Регіонального центру Shabshai Technology Одеса, допоможе нам розібратися які складові містить емоційний інтелект.

Якщо  розглянути стандартну ситуацію нашої системи освіти – то зазвичай в 6-7 років діти йдуть в школу і там їх вчать читати й писати. У сучасному суспільстві вважається, що логіка набагато важливіше, ніж уміння розбиратися у своїх емоціях. І коли дитина плаче, дорослі кажуть йому: «Заспокойся. Зберися і дай мені той результат, який я чекаю ». А цей результат, виражається у вигляді читання або математики. Так ми блокуємо емоції. У нас утворюється чорний ящик у вигляді нерозпізнаних емоцій, і ми продовжуємо з ним жити, думаючи, що не можемо цим керувати. Якщо дитину з дитинства вчити розбиратися у своїх емоціях, то він виросте більш щасливою особистістю. Виявляється, що вдосконалення логічного мислення і кругозору дитини – ще не є запорукою його майбутньої успішності в житті.

Щасливими нас роблять вміння знаходити спільну мову зі світом і жити в злагоді з самим собою.

Люди з високим емоційним інтелектом (EQ), добре розуміють природу своїх почуттів і вміють ними керувати. Вони краще приймають рішення, ефективніше діють в критичних ситуаціях і мають більш гармонійні відносини з оточуючими людьми.

Привабливість технологій компанії  Shabshai Technology у розвитку емоційному інтелекту полягає в тому, що його можна почати розвивати в будь-якому віці, а його знання мають прикладний характер.Емоційно компетентні люди (EQ) завдяки здоровим методам, вміють їх висловлювати та проявляти, щоб не нашкодити собі або іншим.

Так які ж складові емоційного інтелекту?

  1. Емоційна обізнаність – це розуміння і прийняття своїх емоцій. Вона розвивається шляхом постійного поповнення власного словника емоцій. Скільки почуттів в вашому словнику? Візьміть аркуш паперу і ручку і спробуйте перерахувати.
  2. Управління емоціями – це вміння визначати свої емоції, соціально безпечно висловити їх і при необхідності змінювати їх на бажані, або ж міняти їх інтенсивність.

Запитайте себе: «Скільки у вас способів управління своїм станом?». Їх добре позначити для самого себе – підсвітити своєю увагою вже наявні навички.

  1. Самомотивація – управління своєю поведінкою, шляхом керування емоціями. В основі будь-якої поведінки, знаходяться емоції. Отримавши доступ до своїх емоцій, ми отримуємо доступ до своїх вчинків. Ви керуєте своїми емоціями, або вони керують вами? Згадайте ті та інші випадки, зрозумійте – що допомагало, а що заважало в складних ситуаціях.
  2. Емпатія – це здатність розуміти емоції інших людей. Уміння співпереживати поточного емоційного стану людини, а так само надати підтримку. Як точно ви визначаєте стан людини? Наскільки можете зрозуміти його біль, бажання, страхи та мрії?

Психологами виділені три рівні емпатії:

1-й рівень – найнижчий, це сліпота до почуттів і думок інших. Таких людей більше цікавлять свої власні і, якщо їм здається, що вони добре знають і розуміють інших, їх висновки часто помилкові. Втім, усвідомити свою помилку їм заважає низький рівень емпатії й власні помилки можуть тривати все життя.

2-й рівень – епізодична сліпота до почуттів і думок інших, зустрічається найчастіше. Властивий будь-яким типам особистості, хоча і в різних проявах.

3-й рівень емпатії – найвищий. Це постійне, глибоке і точне розуміння іншої людини, уявне відтворення його переживань, відчуття їх як власних, глибокий такт, що полегшує усвідомлення людиною своїх проблем і прийняття правильних рішень без всякого нав’язування своєї думки або своїх інтересів. Для цього треба вміти відректися від свого “Я”, будувати відносини за принципами взаємної довіри і альтруїзму.

  1. Управління емоціями інших людей – уміння впливати на їх емоційний стан. Саме такі здібності, як уміння зацікавити, підтримати, надихнути, заспокоїти, роблять з керівника справжнього лідера.

Давайте розглянемо перших два кроки в розвитку емоційного інтелекту

Чим сильніше й інтенсивніше наші емоції, тим більше шанси, що саме вони будуть диктувати нам, що робити. Лімбічна система мозку влаштована таким чином, щоб наша перша реакція буде емоційною. Емоції дають імпульс до миттєвих дій. Але те, що добре працювало у наших первісних предків, зараз може бути неадекватним, шкідливим і неефективним.

Перший крок – навчитися прислухатися до своїх емоціям і визначати їх. Можна задавати собі питання протягом дня, наприклад: «Що я зараз відчуваю?».

Другий крок – розпізнавання причин виникнення своїх емоцій: «У зв’язку з чим я так себе відчуваю?», «Хто або що викликало саме таку реакцію?».

Ці прості два прийоми дозволять вам швидко освоїтися в своїх емоціях і швидко підняти свій рівень емоційного інтелекту.

Читайте также:   Автогаз подорожал: эксперты рассказали, чего ждать автолюбителям

Не успеваете всё читать ?
Подпишитесь на рассылку Financoff.
Самое важное и интересное из
сегодняшних новостей вам на почту.

Это бесплатно.




Комментариев: 543

Напишите комментарий

Your email address will not be published. Required fields are marked *