Процентні ставки: як вони впливають на фінансові ринки?

У боротьбі з глобальною кризою 2008 року центральні банки вжили заходів щодо стимулювання економіки, знизивши процентні ставки. Але як їх зростання зараз може впливати на інвестиції в цінні папери? Однією з перших заходів було зниження базової процентної ставки, до нульового показника. З моменту початку кризи пройшло більше 10 років, і на тлі поступово поліпшення фінансової ситуації все частіше звучить хвилювання з приводу часу, коли процентні ставки почнуть зростати.

Для чого змінюють процентні ставки?

За своєю суттю процентні ставки – це важливий інструмент, який використовується державою і центральними банками для регулювання зростання економіки. Коли економіка росте швидше, ніж потрібно, держава втручається і підвищує процентні ставки, щоб відбити бажання підприємств брати позики для розширення і бажання приватних осіб брати позики для покупок, що дозволяє сповільнити зростання економіки. З іншого боку, коли зростання економіки зупиняється або відбувається недостатньо швидко, держава зазвичай знижує процентні ставки, щоб стимулювати зростання економіки. Зміни процентних ставок впливають і на фінансові ринки. 

Процентні ставки і облігації

Відсоткова ставка обернено пропорційно пов’язана з ціною облігацій. Це означає, що коли процентні ставки зростають, ціни облігацій падають, і навпаки. Відбувається це, коли облігації мають фіксовану процентну ставку – процентну ставку купона. Коли процентні ставки піднімаються, прибутковість облігацій – відсотки, які інвестор отримує від покупки облігації, – також повинна зростати, щоб не втратити попит в порівнянні з більш високими процентними ставками. Чим довше термін дії облігації, тим більше на неї впливають зміни процентних ставок. 

Але наскільки важливо стежити за процентними ставками і змінами цін облігацій? Для інвесторів, що використовують облігації або облігаційні фонди для отримання прибутку в рамках довгострокового інвестиційного плану, це не так важливо. Облігаційні фонди приносять дохід як від процентних платежів, так і від змін в ціні облігацій, але в довгостроковій перспективі в основному від процентних платежів. 

Процентні ставки та акції

Через підвищення процентних ставок позики стають дорожчими, що впливає як на приватних осіб, так і на підприємства. По-перше, підвищена базова відсоткова ставка опосередковано примушує банки підвищувати ставки, за якими вони дають позики своїм клієнтам. При цьому приватні особи стикаються зі зростанням процентних ставок на позики (наприклад, іпотеку), особливо при мінливій процентній ставці. Через це зменшується кількість грошових коштів, які споживачі можуть витрачати. Це означає, що люди будуть витрачати менше коштів на споживання, що вплине на доходи і прибуток підприємств. 

Підприємства також піддаються більш прямому впливу. Коли банки роблять позики більш дорогими, компанії можуть займати не так багато, а платити за своїми позиками будуть за підвищеними відсотковими ставками. Менші витрати на товари виробничого призначення можуть уповільнити зростання компанії, що призведе до зменшення доходів. Очевидно, що підвищення базової процентної ставки впливає на поведінку споживачів і підприємств. Менші закупівлі споживчих товарів і доходи підприємств, як правило, негативно позначаються на цінах акцій.

Чому ставки зростають?

Процентні ставки зростають, так як зростає інфляція. Основне завдання здебільшого центральних банків – забезпечення стабільності цін. Наприклад, ціновий орієнтир ЄЦБ – інфляція на рівні 2%. Інфляція зростає, коли зростає економіка. З ростом економіки краще справи йдуть і у підприємців, у результаті чого зростають і ціни на акції.

Також вкрай важливо помітити, коли підвищення процентних ставок диктується зміцненням економіки. В такому випадку помірний і стабільний темп підвищення процентної ставки не повинен негативно позначитися на фондовій біржі. Навпаки, він повинен підтримати стійке зростання і запобігти ефекту «бульбашки» на фондовій біржі.

Ґрунтуючись на вищевказаних даних, складно зробити висновок, що зростаючі відсоткові ставки негативно позначаються на акціях. Процентні ставки – лише частина широкого спектра кон’юнктури ринку. На ціну акцій впливає безліч інших факторів, тому не слід спиратися лише на процентну ставку при ухваленні рішення про покупку або продаж акцій.

Читайте также:   Полезные Советы: Как накопить на путешествие за год?

Не успеваете всё читать ?
Подпишитесь на рассылку Financoff.
Самое важное и интересное из
сегодняшних новостей вам на почту.

Это бесплатно.




Нет комментариев

Напишите комментарий

Your email address will not be published. Required fields are marked *