Зеленський зустрівся з президентом Швейцарії: маски зняли тільки на брифінгу

Лідери держав домовилися про повернення вкрадених активів, безвіз і депортації

Кілька годин президенти України та Швейцарії терпіли карантинні незручності, в тому числі на вулиці, але на брифінгу Володимир Зеленський не витримав і зняв маску. При цьому карантинні обмеження в Україні не передбачають обов’язкове носіння масок на вулиці. А ось порушення цієї вимоги в громадських приміщеннях навіть передбачає покарання. Президент Швейцарії Симонетта Соммаруга скромно зробила за прикладом українського лідера.

Україна і Швейцарія підписали ряд угод про співпрацю під час зустрічі президентів у Маріїнському палаці 21 липня. Країни домовилися про гуманітарну допомогу Україні на три роки, про сприяння в поверненні корупційних активів і затвердили порядок депортації нелегалів.

Читайте также:   Ольга Цибульська розповіла про своє ставлення до політики і шоу-бізнесу

В рамках державного візиту швейцарського президента в Україну були підписані такі документи:

– Меморандум про партнерство між Україною та Швейцарською Конфедерацією передбачає реалізацію технічної та гуманітарної допомоги для України, в тому числі щорічні конференції для оцінки прогресу та обговорення співпраці.
-Меморандум щодо підготовки до V Конференції з реформ в Україні 2022 року у Швейцарії.
– Імплементаційний протокол до Угоди між Україною та Швейцарською Конфедерацією про реадмісію від 7 червня 2017 року. Документ передбачає ефективну і безпечну процедуру повернення громадян, які нелегально перебувають в країні, спрощене оформлення довгострокових віз, скасування візових зборів для певних категорій українців.
– Меморандум про взаєморозуміння між Офісом Генерального прокурора і НАБУ зі Швейцарською агенцією з розвитку та співробітництва для повернення викрадених активів в Україну. Програма розрахована на три роки.

Читайте также:   Зеленський призначив нового губернатора Запорізької області

Після завершення переговорів Зеленський повідомив, що Швейцарія виділить Україні 108 млн франків (понад 3 млрд гривень) на гуманітарну і технічну допомогу.

Вранці 21 липня в Маріїнському палаці у супроводі військового оркестру пройшла урочиста церемонія зустрічі президента Володимира Зеленського з президентом Швейцарської Конфедерації Симонеттою Соммаругою. Після церемонії Зеленський через соцмережі зробив заяву про захоплення заручників в Луцьку, а потім почав зустріч тет-а-тет з президентом Швейцарії.

Швейцарський президент вперше в історії міждержавних відносин прибула в Україну з офіційним триденним візитом 21 липня. Мета візиту – поглиблення політичного та економічного діалогу між країнами.

У швейцарському посольстві зазначили, що Соммаруга планує ознайомитися з культурною програмою, а також відвідати Донбас, куди Швейцарія активно направляє гуманітарну допомогу.

Читайте также:   Перезавантаження: Верховна Рада затвердила склад нового Кабміну

 

Не успеваете всё читать ?
Подпишитесь на рассылку Financoff.
Самое важное и интересное из
сегодняшних новостей вам на почту.

Это бесплатно.




Комментариев: 2

Напишите комментарий

Your email address will not be published. Required fields are marked *