Протести у Франції: майбутні пенсіонери проти президента

Країну паралізував найбільший за останні 25 років загальнонаціональний страйк

Французи вийшли на вулиці міст на знак протесту проти найбільшої за останні 60 років пенсійної реформи, запропонованої Еммануелем Макрона. Вона – частина його передвиборної програми і один з головних проектів його президентства.

Реформа покликана скасувати спеціальні категорії для представників ряду професій, що дозволяють їм виходити на пенсію раніше або отримувати підвищені виплати.

З 2025 року планується змінити принцип розрахунку розміру пенсій – замість обліку 25 років з найвищою зарплатою пропонується враховувати середній заробіток протягом усього трудового життя. Крім того, реформа має на увазі “стимулюючі заходи” для того, щоб французи при “стандартному” пенсійному режимі працювали на 2 роки більше – тобто, до 64 років замість нинішніх 62.

Страйкують всі, навіть поліцейські й судді

Прийдешнє скасування пільг спровокувало соціальний вибух. На заклик профспілок на страйк відгукнулись працівники транспортних підприємств, шкіл і лікарень, залізничники. І навіть поліцейські і співробітники судів.

Це питання життя або смерті для французької соціальної системи, яку демонтує Макрон. Нас повертають до часів до 1945 року, і ми ризикуємо втратити систему соціального захисту, – цитує видання The Guardian слова 52-річної Ізабель Жарріве, яка 20 років пропрацювала в адміністрації одного з північних передмість Парижа.

Паралельно з цим водії вантажних автомобілів влаштували протестну акцію “Равлик” – проти підвищення податків на дизельне паливо в 2020 році. Вони перекривають вантажівками частину смуг на автодорогах, паралізуючи рух транспорту.

Страйкують і енергетики. Профспілки стверджують, що на атомних і теплових електростанціях страйкує більше 85% персоналу. Крім того, було припинено роботу на семи з восьми французьких нафтопереробних заводів.

За даними МВС Франції, на вулиці вийшли понад 800 тисяч людей. Це майже в три рази більше, ніж на піку протестів “жовтих жилетів” в 2018 році. За даними уряду, до загальнонаціонального страйку приєднався кожен п’ятий з 5,5 млн французьких держслужбовців.

На думку лідера великого французького профспілкового об’єднання Force Ouvriere Іва Вейр, такої протестної активності не було з 1995 року. Останнє соціологічне дослідження, проведене на замовлення газети Le Figaro напередодні маніфестацій, показало, що 68% опитаних вважають вимоги протестуючих про скасування реформи справедливими.

Читайте также:   У Верховній Раді пропонують заборонити тонкі пластикові пакети

Не успеваете всё читать ?
Подпишитесь на рассылку Financoff.
Самое важное и интересное из
сегодняшних новостей вам на почту.

Это бесплатно.




Комментариев: 569

Напишите комментарий

Your email address will not be published. Required fields are marked *