Посли G7: втрата незалежності НБУ становить загрозу для реформ

І Україна може втратити підтримку в цьому напрямку

Посли країн “Великої сімки” (G7) відреагували на заяву про відставку глави Національного банку України Якова Смолія. Дипломати назвали можливу втрату незалежності регулятором “великим кроком назад”, який поставить під загрозу реформи та їх підтримку.

– Незалежний Нацбанк – фундаментальне досягнення для України, що зменшило корупцію, сприяло зростанню і врятувало збанкрутілий банківський сектор. Підрив цього надважливого інституту був би великим кроком назад і поставив би під загрозу надійність реформ України і їх підтримку, – сказано в заяві.

Своє рішення 1 липня Смолій назвав відповіддю на “систематичний політичний тиск” і застереженням “від подальших спроб підірвати інституційні основи центрального банку”. Члени правління Національного банку України підтримали рішення Смолія про відхід.

Читайте также:   Бюджетне протистояння в США: екологія VS воєнні розробки Пентагону

59-річний Яків Смолій став головою Нацбанку в березні 2018-го, після відходу Валерії Гонтаревої, при якій був заступником.

У серпні 2019 року Національне агентство з питань запобігання корупції почало розслідування відносно глави НБУ через декларації за 2015, 2016 і 2017 роки. У червні 2020 року Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував парламенту прийняти проєкт постанови про оцінку діяльності Смолія.

Не успеваете всё читать ?
Подпишитесь на рассылку Financoff.
Самое важное и интересное из
сегодняшних новостей вам на почту.

Это бесплатно.




Нет комментариев

Напишите комментарий

Your email address will not be published. Required fields are marked *