На виборах в США вперше будуть бюлетені українською мовою

Цього домоглися українці, які живуть в Іллінойсі

На виборах в США, які пройдуть в листопаді 2020 року, будуть бюлетені та електронні табло на 12 мовах, серед яких українська, польська та російська. Поки що українська з’явиться тільки для виборців округу Кук в штаті Іллінойс, куди входить місто Чикаго і передмістя. У Чикаго живуть понад 46 тисяч українців. Український дозволять використовувати на виборах президента, Конгресу, а також місцевих виборах. Про рішення окружної адміністрації повідомляє “Голос Америки”.

– Українська мова буде в бюлетенях, на електронних табло на станціях голосування. Більш того, буде можливість прослухати аудіо для людей, які не зможуть прочитати, – сказала захисниця української мови в окрузі Кук Міла Лугова. – Також будуть таблички з вказівними знаками на виборчих дільницях – вхід, вихід, куди йти. Тобто весь процес виборів перекладуть українською мовою. І це дійсно історичне рішення і велике досягнення для всієї української громади.

Читайте также:   Станом на ранок 1 квітня в перегонах на пост президента України лідирує Зеленський

В українській громаді впевнені, що рідна мова – стимул йти на вибори.

– Якщо абсолютно весь процес перекласти українською – скажімо, програми кандидатів, якщо пояснити, хто обирається, які функції буде ця людина виконувати, які функції передбачає ця посада, то люди будуть обирати більш вдумливо та усвідомлено. Отже, будуть більше зацікавлені у виборах – адже коли ти розумієш, що для тебе зробили крок назустріч і перейшли на твою рідну мову, це викликає і подяку, і інтерес до цього процесу, – зазначила Лугова.

Переклад доручать сертифікованим фірмам. Українські активісти перевірять результат.

– Кожне слово дуже важливо, і деякі слова мають подвійне значення. І якщо людина, яка проголосував, потім звернеться і скаже, що він це слово неправильно зрозумів, відповідно бюлетень і голос цієї людини може бути визнаний недійсним, – пояснила Лугова.

Читайте также:   Исполнители покушения на Радковского задержаны полицией

Напередодні президент США запропонував відкласти президентські вибори. Дональд Трамп побоюється фальсифікацій, які можливі в умовах коронавірусу. Пізніше президент уточнив, що вибори скасовувати не хоче, а лише турбується про чесність голосування поштою.

Не успеваете всё читать ?
Подпишитесь на рассылку Financoff.
Самое важное и интересное из
сегодняшних новостей вам на почту.

Это бесплатно.




Нет комментариев

Напишите комментарий

Your email address will not be published. Required fields are marked *