Іран збирається відключитися від інтернету і перейти на інтранет

Президент Ірану Хасан Рухані анонсував створення суверенної національної мережі для заміни глобального інтернету, передає Cnet. Сталося це на тлі упокорення чергової хвилі масштабних протестів, які часто координуються через месенджери, включаючи Telegram.

Як припускає Futurism, з переходом на інтранет іранська влада, ймовірно, сподівається роздобути повний контроль над віртуальним життям громадян, що дозволить придушувати протести на ранніх стадіях, швидко виявляючи призвідників і координаторів, а також повністю обмежити доступ рядових іранців до інформації, що не схвалена офіційною владою , – відключення від інтернету унеможливить, наприклад, відвідування заблокованих новинних ресурсів за допомогою засобів обходу блокувань.

Разом з тим, сам Рухані пояснив необхідність розмежування мереж питаннями захисту національної автономії. Він також підкреслив, що план підтримує верховний лідер країни аятола Алі Хаменеї – в ієрархії іранської влади він вищий президента, і зазначив, що уряд подбає про те, щоб місцевий інтранет, замінити яким інтернет планується в наступному році, в плані функціоналу був аналогічний глобальній мережі .

«Людям не знадобляться іноземні мережі для задоволення їх потреб», – заявив президент.

Будь-яких деталей про технічні реалізації проекту Рухані не привів.

Як зазначає Futurism, Іран знаходиться в руслі досить сумного глобального тренду. Найбільш знаменита реалізація принципу автономії національної мережі – «великий китайський фаєрволл», 

 

Читайте также:   Прем'єр-міністр Нової Зеландії Джасінда Ардерн оголосила про відставку

Не успеваете всё читать ?
Подпишитесь на рассылку Financoff.
Самое важное и интересное из
сегодняшних новостей вам на почту.

Это бесплатно.




Нет комментариев

Напишите комментарий

Your email address will not be published. Required fields are marked *