Білл Гейтс не бачить сенсу в «ворогуванні» США та Китаю

Паралельно з ростом напруженості у відносинах між Китаєм і США ведуться розмови про гонку озброєнь в області штучного інтелекту, в якій обидві держави сподіваються перемогти, розробивши в надрах своїх технологічних лабораторій більш ефективне рішення, ніж у конкурента, і поширивши його на весь світ, тримаючи підгрунтя новації в секреті. Однак Білл Гейтс, засновник Microsoft і один з учасників проведеного Bloomberg в Пекіні Нового економічного форуму, заявив, що не розуміє, як взагалі можливе обмеження або поділ наукових знань.

«Не можна ж, знаєте, таємно передавати один одному записки і постійно попереджати: не говори цього тому-то, тому що у нього бабуся китаянка, – сказав він. – Так це не працює», – зазначив бізнесмен.

Відкрите поширення наукових статей здавна давало США ряд переваг, і ця стратегія продовжує приносити величезну користь, особливо в області штучного інтелекту. За словами Гейтса, відмовлятися від неї, вводячи науково-технологічний протекціонізм, було б неправильно і непрактично, засновника Microsoft.

Читайте также:   Грузия выбрала нового президента

«Штучний інтелект дуже складно запхати назад у пляшку. Той, у кого відкрита система, буде попереду всіх: він зможе повністю ігнорувати тих, хто намагається закрити свою систему», – зауважив він.

На додаток до цього підприємець підкреслив важливість відкритого поширення наукових статей для залучення молодих талантів. Багато співробітників пекінської дослідницької ІІ-лабораторії Microsoft працюють в ній багато в чому через можливість ділитися своїми напрацюваннями, заявив Гейтс. Якби не це, зарплата їх не втримала б.

Наостанок зазначимо, що трохи раніше засновник Microsoft провів публічні переговори з Пен Ліюань, дружиною президента КНР Сі Цзіньпіна і послом доброї волі Всесвітньої організації охорони здоров’я з питань туберкульозу та ВІЛ / СНІДу, в ході яких заявив, що він виступає за те, щоб США і Китай якомога швидше припинили торгові війни і почали співпрацювати.

Читайте также:   В Ізраїлі пройдуть треті за рік парламентські вибори

«Відносини США і Китаю – мабуть, найважливіші відносини в світі, – вказав Гейтс, підкресливши, що він з неприхованою сумом спостерігає за напруженістю між цими країнами. – Я сподіваюся, що ці держави в кінцевому підсумку зможуть знайти спільну мову, оскільки вирішити багато світових проблем – такі як зміни клімату, глобальний тероризм і позбавлення від хвороб – людству вдасться, тільки якщо США і Китай почнуть працювати спільно. В даний час американці і китайці витрачають безліч ресурсів на ворожнечу, через що вирішення глобальних проблем приділяється мало уваги і воно просувається надто повільно. Так що я сподіваюся, що в кінцевому підсумку сторони прийдуть до діалогу ».

Також підприємець підкреслив важливість філантропії в сучасному світі. Він зазначив, що благодійність дозволяє вирішувати проблеми, на які приватний сектор сьогодні не звертає увагу.

«Важливість приватного сектора не варто недооцінювати, оскільки він здатний вирішити безліч нагальних проблем. Але є і ті речі, де ринок безсилий. Візьмемо, наприклад, малярію: люди, які нею хворіють, часто не мають грошей, через що підприємці не бачать сенсу витрачати свої ресурси на вирішення цієї проблеми. Тут-то і приходить на допомогу філантропія, яка дає можливість ученим працювати в сферах, які ринок ігнорує», – вказує Гейтс.

Читайте также:   У США з’явилася нова космічна стратегія протиракетної оборони

На завершення переговорів засновник Microsoft поділився своїм «секретом здоров’я». За його словами, щоб залишатися здоровим, необхідно в першу чергу не лінуватися виконувати фізичні вправи; потім йдуть вміння ставити перед собою виклики, здатність вчитися, наявність мети в житті і позитивне мислення.

«Я сподіваюся, що мені вдасться прожити ще 30 років, щоб внести свій внесок в охорону здоров’я. За моїми оцінками, цього часу має бути достатньо, щоб плоди роботи нашого [з Меліндой] фонду дозволили викорінити більшість хвороб», – вказав Гейтс.

Не успеваете всё читать ?
Подпишитесь на рассылку Financoff.
Самое важное и интересное из
сегодняшних новостей вам на почту.

Это бесплатно.




Нет комментариев

Напишите комментарий

Your email address will not be published. Required fields are marked *