Як правильно планувати свій бюджет

Якщо Вас весь час не покидає думка, що Ви мало заробляєте – задумайтесь! Можливо справа не в розмірі вашої зарплати, а в величині витрат. Як не загрузнути в боргах і жити ні в чому собі не відмовляючи? Плануйте свій бюджет!

Перед тим, як скаржитися на свій дохід, підрахуйте, скільки ж ви дійсно витрачаєте. Фіксувати витрати в голові – погана ідея! Гроші люблять рахунок, а тим більше, записувати свої витрати – необхідна звичка. Не знаючи своїх реальних потреб, як Ви збираєтеся їх покривати?

Зазвичай, записуючи витрати, варто відразу ділити їх на категорії: обов’язкові (комунальна плата, телефонний зв’язок, їжа) і інші. Підраховуючи обов’язкові витрати і віднімаючи їх від доходу, можна дізнатися суму вільних коштів.

Після того, як витрати записані, варто визначити чи адекватна їх величина. Якщо після фіксації витрат, якісь з них здаються завищеними, придумайте варіант, як скоротити витрати. Якщо ж в якійсь статті витрат можна розтиснути пояса – зробіть це.

Один із способів грамотно зекономити – купуйте оптом. Ті товари, якими ви і так будете користуватися, придбайте великими партіями. Тоді ціна на них буде значно знижений, а значить статися витрат зменшиться. Від чого варто відмовитися при оптимізації витрат, так це – сезонні покупки. Ні для кого не секрет, що на такі товари ціна в два рази дорожче, тому що вони в цей час року актуальні. Щоб знизити витрати, вчіться купувати певні товари в неактуальний для них час з великою знижкою.

Наступним кроком, після аналізу витрат, є звичка відкладати. Неважливо куди Ви відкладаєте, під матрац або в банк, головне – виробити таку звичку. Щоб не відчути різкий удар по бюджету, почніть з невеликого відсотка від загального доходу, щомісяця збільшуючи його. В ідеалі дійти до суми в 10 – 20% від щомісячного доходу. Щоб обзавестися ще більш серйозним стимулом відкладати, позначте певну мету, на яку хочете витратити гроші – подорож або велика покупка, наприклад. Відкладаючи, пам’ятайте одне єдине золоте правило – те, що вже відкладено, витрачати ні в якому разі не можна! Тоді навіщо це все?

Після того, як витрати оптимізовані, а гроші відкладені – шукайте варіанти додаткового заробітку. Це може бути, як і ще одна робота, так і варіант пасивного заробітку, наприклад, інвестиції. Вкладайте заощаджені гроші і отримуйте відсотки, відкрийте свій бізнес і заробляйте без обмежень, варіантів багато!

І остання порада – завжди залишайтеся в плюсі. Слідкуйте, щоб доходи покривали витрати, а ви не опинилися в борговій ямі.

Читайте также:   Организация праздника: Личный бюджет с Деньги Плюс

Не успеваете всё читать ?
Подпишитесь на рассылку Financoff.
Самое важное и интересное из
сегодняшних новостей вам на почту.

Это бесплатно.




Нет комментариев

Напишите комментарий

Your email address will not be published. Required fields are marked *