Віртуальні активи в Україні тепер підпадають під фінмоніторинг

Минулого тижня Верховна Рада України прийняла закон № 2179 «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансування тероризму та фінансування розповсюдження зброї масового знищення». При цьому до законопроекту було внесено правки, ініційовані Міністерством цифрової трансформації, і вони отримали підтримку депутатів.

Новий закон, крім іншого, також регулює використання віртуальних активів в Україні. Як зазначає Мінціфри, «відтепер в Україні офіційно існують поняття віртуальних активів». Віртуальний актив – це цифровий вираз вартості, яким можна торгувати в цифровому форматі або переводити, і який може бути використаний для платіжних або інвестиційних цілей. Як бачимо, визначення досить широке, і під нього можуть потрапляти різні активи, що мають вартість.

Читайте также:   Хватит ли Одессе кредита в 1 миллиард?

Не менш цікаво, після офіційного набрання чинності «віртуальні активи стануть суб’єктами фінансового моніторингу». А регулятором ринку віртуальних активів в законі визначено Міністерство цифрової трансформації.

Після підписання закону Мінціфри має протягом 3 місяців розробити умови ліцензування для тих, хто буде надавати фінансові послуги для віртуальних активів і на основі законодавчих актів розробити алгоритми роботи бізнесу в Україні.

Разом з тим, в Мінціфрі вказують, що на поточний момент законом врегульовані не всі питання, пов’язані з використанням віртуальних активів.

«Згідно з новим законом, фінансові установи ризикують піддатися колосальним штрафам за порушення критеріїв фінансового моніторингу. Водночас ці критерії визначені досить розмито. Це призведе до того, що фінансові установи неохоче будуть йти на співпрацю з клієнтами, пов’язаними з криптовалютною індустрією. А як результат – це не дасть ринку віртуальних активів розвиватися», – йдеться в публікації Мінціфри в соцмережі Facebook.

Читайте также:   Другий рекорд поспіль: Bitcoin перевищив $8000

При цьому міністерство заявляє, що воно буде працювати над розв’язання цієї проблеми. Зокрема, спільно з НБУ і НКЦПФР (Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку) планується розробити чіткі критерії фінансового моніторингу, які будуть запобігати накладення неправомірних штрафів на гравців ринку віртуальних активів.

Не успеваете всё читать ?
Подпишитесь на рассылку Financoff.
Самое важное и интересное из
сегодняшних новостей вам на почту.

Это бесплатно.




Нет комментариев

Напишите комментарий

Your email address will not be published. Required fields are marked *