Міненерго хоче підвищити тариф для споживачів, які використовують «набагато більше енергії, ніж інші»

Міністерство енергетики України розглядає можливість підвищення тарифу на електроенергію для тих побутових споживачів, які споживають набагато більше енергії, ніж інші. Це рішення може торкнутися власників електромобілів, що використовують власну побутову мережу для їх зарядки.

Міністр енергетики Олексій Оржель заявив, що Міненерго має намір відмовитися від пільгового тарифу на електроенергію для побутових споживачів, розглядаючи в якості першого етапу підвищення тарифу для найбільш великих побутових споживачів до рівня II класу промислових споживачів.

«Ми будуємо ефективні енергетичні ринки. ПСО (спеціальні зобов’язання, які держава поклала на Енергоатом і Укргідроенерго про продаж електрики населенню за фіксованими тарифами), або режим спеціальних зобов’язань – інструмент, який не покращує ефективність ринку. Я не думаю, що ми повністю відмовимося від ПСО в 2020 році, але ми будемо рухатися в напрямку того, щоб зменшити обсяг ПСО », – сказав Оржель.

Читайте также:   Україна збільшила обсяги торгівлі з Європейським Союзом

Олексій Оржель пояснив, що мова йде про випадки, коли споживач-фізособа або дуже багатий, або «ховає» за фізичною особою промислове виробництво.

«Зокрема, ми розглядаємо і вивчаємо можливість, що означає приведення ціни до реальної ринкової – до II класу напруги – для тих побутових споживачів, які споживають набагато більше, ніж інші. Це великі обсяги – понад 500 кВт або ще більше (в першоджерелі зазначений обсяг 500 кВт, але по всій видимості мається на увазі значення 500 кВтг) », – додав глава Мінекоенерго.

Експерти припускають, що зміна механізму ПСО може привести до того, що тариф на електрику для домогосподарств збільшиться в 1,5-2 рази, а ціна для промисловості впаде на 15-20%. Відзначимо, що зарядка електромобілів від побутової електромережі за нічним тарифом набагато вигідніше, ніж використання платних зарядних станцій, тому її досить активно використовують власники електромобілів в Україні.

Читайте также:   Режим работы банков в новогодние праздники

Нагадаємо, що на початку листопада «Укренерго» вперше обмежив вироблення електроенергії ВЕС, а в НКРЕКУ заговорили про неминуче підвищення тарифів для населення.

Не успеваете всё читать ?
Подпишитесь на рассылку Financoff.
Самое важное и интересное из
сегодняшних новостей вам на почту.

Это бесплатно.




Нет комментариев

Напишите комментарий

Your email address will not be published. Required fields are marked *