Мінцифри: IT-ФОП платять менше податків, ніж юридичні особи

Влада продовжує просувати ідею необхідності підвищення податків для ФОП, які працюють в IT-сфері. Цього разу в Міністерстві цифрової трансформації України стверджують, що такі підприємці платять занадто мало податків до бюджету.

У Міністерстві підготували інфографіку, яка вказує, які податки (єдиний податок, ПДФО, ЄСВ і т.д.) і в якій кількості платить IT-галузь. І при цьому робиться висновок, що в цій галузі ФОП платять менше податків, ніж юридичні особи.

«Отже, численні ФОП, завдяки яким оптимізується оподаткування на IT-ринку, не генерують здебільшого надходжень до державного бюджету. Статистика свідчить — українські IT-компанії — юридичні особи сплачують до бюджету більше, ніж ФОП» – йдеться в заяві відомства.

Читайте также:   НБУ дозволить знімати готівку на касах магазинів і ресторанів

Що стосується конкретних цифр, то, за даними Міністерства цифрової трансформації України, протягом 2018 року і першої половини 2019 роки від IT-галузі були зафіксовані наступні суми податкових надходжень:

  • Податки: юридичні особи – 8,5 млрд гривень; ФОП – 7,5 млрд гривень.
  • В цілому виплати в бюджет: юридичні особи – 11,5 млрд гривень; ФОП – 9,6 млрд гривень.

Як бачимо, паритету дійсно немає, але різницю в сумах податкових платежів не можна назвати надто вже великою — на рівні 12-17%.

Однак тут все не так однозначно. Як справедливо вказали в коментарях до запису Міністерства цифрової трансформації України в соцмережі Facebook, єдиний податок, який сплачують ФОП, надходить до місцевого бюджету, а не до Державного бюджету. Зокрема, згідно з розділом 1 ст. 10 Податкового кодексу, єдиний податок належить до місцевих податків і надходить, відповідно, до місцевих бюджетів тих регіонів, де зареєстровані та сплачують податки підприємці.

Читайте также:   Индексы крупнейших бирж обвалились на фоне негативных экономических прогнозов

У відомстві пообіцяли найближчим часом надати більш детальну аналітику по українській IT-галузі.

Додамо, в публікації не уточнюється, чому в Мінцифрі хочуть домогтися ситуації, коли IT-ФОП будуть платити в бюджет більше, ніж юридичні особи. Зате чиновники запевняють, що вони намагаються забезпечити розвиток українського IT-ринку.

«Мета Мінцифри — розробити систему регулювання українського ІТ-ринку, яка буде сприяти його сталому розвитку» – йдеться в публікації відомства.

Не успеваете всё читать ?
Подпишитесь на рассылку Financoff.
Самое важное и интересное из
сегодняшних новостей вам на почту.

Это бесплатно.




Нет комментариев

Напишите комментарий

Your email address will not be published. Required fields are marked *