Депутати хочуть зробити обов’язковими касові апарати для всіх ФОП у сфері торгівлі, в тому числі і для інтернет-магазинів

Під час засідання Верховної Ради України (ВРУ) 10 вересня депутати за скороченою процедурою проголосували в першому читанні за законопроекти (№1053, 1053-1 (доопрацьований варіант №1053 і №1073), які визначають правила використання бізнесом касових апаратів (реєстратори розрахункових операцій, РРО).

На думку авторів, ці законопроекти дозволять вивести розрахунки в торгівлі з тіні. Разом з тим, обговорюючи проект на засіданні Ради, депутати говорили, з одного боку, про «драконівські рішеннях» для малого та середнього бізнесу», з іншого — про «касовий апарат у смартфоні або планшеті».

Законопроекти передбачають, що з 2021 року РРО стануть обов’язковими для використання всіма ФОП на єдиному податку 2-4 груп, які займаються торгівлею. Підприємці з річним оборотом до 1 млн на рік мають пільговий період, вони не зобов’язані використовувати касові апарати протягом 2020 року. Разом з тим, через півроку після затвердження закону використання РРО стане обов’язковим для всіх інтернет-магазинів, що працюють через ФОП, та інших «особливих груп» підприємців. Їм пільговий період не передбачений. Згідно з текстом проекту №1073, такими «особливими групами» торговці, які продають товари в інтернеті (інтернет-магазини), торгують складними побутовими приладами, ювелірними виробами, б/у-товарами, ліками і т.д. (ст. 17 проекту).

Читайте также:   Одесса научная: какое производство сосредоточено в Южной Пальмире?

Під РРО маються на увазі пристрої, які фіксують факт продажу товару через видачу чека. Вони бувають різних видів: касові апарати або фіскальні реєстратори.

Додамо, законопроекти передбачають можливість використання так званих «програмних РРО», де дані по розрахунковим операціям підписуються електронним підписом. Глава парламентського комітету з фінансів і податків Данило Гетьманцев заявив, що програму вже протестували в податковій і вона готова до роботи. Відзначається, що підприємець може вибрати програмний РРО або класичний апаратний.

Також вводиться поняття електронного чека. У нього буде той же статус, що і у паперового, але технологічних вимог до нього поки немає. Голова Комісії з питань економічної політики УСПП Юлія Дроговоз зазначає, що для інтернет-магазинів з ним можуть бути проблеми: електронний чек повинен бути виданий не пізніше моменту передачі товару.

Читайте также:   Електромобіль Porsche Taycan проїхав 42 км в безперервному дрифті, потрапивши у «Книгу рекордів Гіннесса»

«Відправляєте товар поштою – створюйте електронний чек. Якщо вам повернули товар: стежте за покупцем, коли він занесе товар на пошту. Розрахунки на умовах передоплати або часткової оплати, заміна товару – розробників такі дрібниці не цікавлять».

Ще одним нововведенням є програма «кешбек» для покупців, які помітять порушення з боку магазину при видачі чеків. Депутати пропонують, щоб в разі виявлення незареєстрованих чеків громадяни могли звернутися в податкову службу із заявою, яка виплатить таким особам «кешбек» в розмірі 100% вартості товару. При цьому продавця оштрафують на 150% вартості – інші 50% будуть направлятися в бюджет. Скористатися кешбеком можна для товарів вартістю понад 100 грн.

Читайте также:   Facebook запустил новый сервис для просмотра любимых программ

За порушення в сфері фіксування розрахункових операцій передбачені й інші штрафи. Зокрема, законопроекти передбачають підвищення штрафів для підприємців, які порушують норми про РРО. Наприклад, за першу помилку (продаж товару без проведення розрахункової операції або з проведенням на неповну суму) підприємець повинен буде заплатити 150% від вартості товару, за повторну – 250%, але не менше 100 неоподатковуваних мінімумів (1700 грн) за кожне встановлене порушення. Зараз за перше правопорушення в цій сфері діє санкція в розмірі 1 грн.

Не успеваете всё читать ?
Подпишитесь на рассылку Financoff.
Самое важное и интересное из
сегодняшних новостей вам на почту.

Это бесплатно.




Комментариев: 186

Напишите комментарий

Your email address will not be published. Required fields are marked *