Протести, гранати і водомети: що відбувалося в Білорусі після закриття дільниць для голосування

Протести, зіткнення з міліцією і нові постраждалі

Після закриття дільниць для голосування на виборах президента Білорусі та оголошення результатів національного екзит-полу (Олександр Лукашенко набрав 79,7% голосів, а у Світлани Тихановської 6,8%) сотні людей вийшли на акції протесту в різних містах. Станом на ранок 10 серпня хвилювання притихли, проте дотепер не працюють багато ЗМІ та сайт Центрвиборчкому.

Наймасовіші акції пройшли в столиці країни біля стели “Мінськ – місто-герой”. Там зібралися близько 3 тисяч людей, які висловлювали невдоволення, на їхню думку, щодо нечесної виборчої кампанії. Силовики спробували розігнати акцію протесту і використовували різні спецзасоби, в тому числі світло-шумові гранати й водомети. Деяких протестувальників затримали, застосовувалася сила, повідомило “БелТА”. За словами очевидців, вони бачили не менше 10 поранених. Також автозак збив одного з активістів.

Читайте также:   В Литві введуть купони на продукти харчування

– В один з будинків в Мінську на 7 поверх на балкон залетіла газова граната. МНС підняли сходи у квартиру, говорять, там нікого не було. Через газ, сльозяться очі і дере в горлі. Деяких людей з квартир по сходах витягали в протигазах, – передає tut.by.

“Єврорадіо” відзначило, що в столиці Білорусі побили журналіста Associated Press Мстислава Чернова, йому викликали “швидку”.

Кореспонденти “Нашої Ніви” повідомили, що затримання проходили в різних районах Мінська. “Телеграм”-канал Nexta пише, що в Пінську люди прогнали ОМОН. За словами очевидців, у міліціонерів відібрали щити і кийки, силовиків відштовхнули та змусили піти. У Гродно люди пообіцяли повернутися в більшій кількості. Силовики тим часом ночували в будівлі міськвиконкому, передає “Беларусь інфармацыі. У Кобрині ОМОН опустив щити під крики “міліція з народом”. Ситуація стала заспокоюватися ближче до 3:00.

Читайте также:   Пентагон почне масові перевірки власників "Green Card"

Пізніше стало відомо, що слідком Білорусі порушив кримінальні справи проти учасників протесту по фактах масових заворушень і насильства стосовно міліції.

Не успеваете всё читать ?
Подпишитесь на рассылку Financoff.
Самое важное и интересное из
сегодняшних новостей вам на почту.

Это бесплатно.




Нет комментариев

Напишите комментарий

Your email address will not be published. Required fields are marked *