«Перший злочин у космосі». Астронавта NASA Енн Макклейн підозрюють в незаконному стеженні за колишньою дружиною з борту МКС

Днями кілька провідних американських видань розповіли досить цікаву історію про «перший злочин у космосі», який нещодавно трапився на МКС. Відразу обмовимося, що сама історія досить комічна і далека від того, що любителі детективів і хоррорів можуть собі уявити, почувши фразу «злочин у космосі». У числі перших історію розповіло видання The New York Times – вона про колишніх дружин: офіцера розвідки ВПС США Саммер Уорден і астронавта NASA Енн Макклейн. Останню підозрюють у несанкціонованому доступі до рахунків її подружжя з комп’ютера, що знаходиться на борту МКС.

Енн Макклейн – один з видних астронавтів агентства. У 2013 році вона стала одним з наймолодших учасників набору в астронавти NASA. З грудня 2018 року по червень 2019 року вона була на МКС, де в тому числі здійснювала виходи у відкритий космос. На початку року вона мало не стала першою в історії учасницею виходу у відкритий космос за участю тільки жінок, але в останній момент все зірвалося, коли з’ясувалося, що на станції немає двох скафандрів однакового розміру. У повідомленні The New York Times офіційний представник NASA підкреслила, що та історія ніяк не пов’язана з нинішніми звинуваченнями на адресу Макклейн. Закінчуємо зі вступом і переходимо до суті.

Читайте также:   Очевидці вибуху в Бейруті: Думали, що на місто скинули атомну бомбу

Кілька місяців тому Саммер Уорден виявила, що хтось зумів роздобути доступ до даних її банківського рахунку, використовуючи її ж логін і пароль. Вона негайно звернулася в свій банк з проханням встановити місце розташування комп’ютера, з якого входили в обліковий запис. В результаті з’ясувалося, що це один з комп’ютерів NASA. Уорден здогадалася, що рахунок переглядала її колишня дружина Макклейн, що знаходиться в той момент з експедицією на МКС. Незадовго до того, як Макклейн вирушила на станцію в грудні 2018 року, подружжя, яке разом виховувало сина, почали оформляти розлучення. Як розповідає джерело, більшу частину 2018 року ці фірми провели в розглядах з приводу встановлення прав опіки.

Читайте также:   Хакери зламали акаунти Маска, Гейтса, Обами, Байдена і вимагають біткоїни

Уорден подала скаргу у Федеральну торгову комісію США і в NASA. На її думку, Макклейн скоїла крадіжку особистих даних, незаконно отримавши доступ до банківських даних.

Макклейн не стала заперечувати, що заходила в банківський аккаунт Уорден, заявивши через свого адвоката Рості Хардина, вона просто хотіла переконатися, що у колишньої вистачає грошей на догляд за дитиною.

У своїй скарзі, поданій в NASA, Уорден також заявила, що Макклейн надсилала їй з орбіти листи з погрозами. Астронавт категорично заперечує ці звинувачення.

У червні Макклейн повернулася на Землю, провівши на МКС майже 204 дня. За словами сім’ї Уорден, NASA продовжує розслідування щодо астронавта. У самому агентстві запит джерела на надання коментаря залишили без відповіді. Федеральна торгова комісія на скаргу офіцера розвідки ВПС США поки ніяк не відреагувала.

Читайте также:   Курорти Таїланду атакує тропічний шторм

Якщо в результаті Макклейн визнають винною, то за вчинений в космосі «злочин» її судитимуть за американськими законами (на членів екіпажу МКС поширюється національне право їх країн). Але куди важливіше те, як цей розгляд відіб’ється на кар’єрі астронавта. Буквально «вчора» її називали одним з головних претендентів на участь у майбутній експедиції NASA на Місяць в 2024 році.

Не успеваете всё читать ?
Подпишитесь на рассылку Financoff.
Самое важное и интересное из
сегодняшних новостей вам на почту.

Это бесплатно.




Нет комментариев

Напишите комментарий

Your email address will not be published. Required fields are marked *