Хакери зламали комп’ютерну систему водоочисної станції у Флориді й спробували отруїти воду для 15 тисяч жителів

Невідомі хакери зламали комп’ютерну систему водоочисної станції 15-тисячного містечка Олдсмар неподалік Тампи (штат Флорида), після чого спробували підвищити рівень вмісту гідроксиду натрію в водопровідній воді до небезпечного рівня. Про це 8 лютого повідомили в місцевому відділенні поліції, передає Reuters.

Інцидент стався вранці 5 лютого. Як повідомляє Reuters, хакери спочатку отримали віддалений доступ до комп’ютера працівника підприємства через TeamViewer, а потім перехопили контроль над внутрішніми комп’ютерними системами контролю станції. У департаменті шерифа округу не підтвердили інформацію про те, що саме ПО TeamViewer відкрило шлях хакерам.

Повідомляється, що зловмисники двічі підключалися до комп’ютера оператора станції: при першому підключенні вранці він вирішив, що це начальник віддалено підключився до його ПК для перевірки. Під час другого сеансу ближче до обіду людина, яка перехопила управління, спробувала збільшити вміст гідроксиду натрію в воді більш ніж в 100 разів – з нормальних 100 ppm до 11100 ppm. Тоді оператор помітив недобре, попередив начальника і повернув початкове значення параметра, а хакер відключився. В цілому атака тривала від трьох до п’яти хвилин.

Читайте также:   У Франції за образливий контент в Інтернеті будуть штрафувати до 1,25 млн євро

Гідроксид натрію – найпоширеніша з луг. Хімічну сполуку використовують в малих кількостях для очищення водопровідної води від дрібних суспензій. Водночас він належить до класу високотоксичних речовин і при високих концентраціях здатний викликати хімічні опіки.

Оскільки оператор помітив злом системи та вчасно все виправив, потенційне отруєння системи водопостачання вдалося запобігти. Кількість гідроксиду натрію була мінімальною, тому реальної загрози не виникло. Шериф округу Боб Гуалтьєрі заявив, що навіть якби отруєна вода потрапила б в систему міського водопостачання, то і її все одно вдалося б очистити перш ніж вона дійшла до споживачів.

В той самий час влада серйозно поставилася до атаки – місцева поліція вже зайнялася розслідуванням інциденту, а сенатор Марк Рубіо закликав ФБР і Секретну службу США приєднається і допомогти знайти відповідальних. Хто стоїть за цією атакою, поки невідомо.

Не успеваете всё читать ?
Подпишитесь на рассылку Financoff.
Самое важное и интересное из
сегодняшних новостей вам на почту.

Это бесплатно.




Нет комментариев

Напишите комментарий

Your email address will not be published. Required fields are marked *