Францію накрила хвиля протестів через смерть темношкірого в поліційній дільниці Парижа

Незалежна експертиза показала, що Адама Траоре помер від задухи

Відразу кілька міст Франції увечері 2 квітня влаштували масові протести через темношкірого Адама Траоре, який помер в поліційній дільниці в передмісті Парижа чотири роки тому. У Парижі на демонстрації вийшли понад 20 000 осіб, близько 2500 людей протестували в Ліллі, 1800 – в Марселі, і, 1200 учасників – в Ліоні. Попри заборону префектури поліції не збиратися великими групами, французи не дотримувалися дистанції і підтримали протестувальників з Міннеаполіса. Не обійшлося і без сутичок з поліцією, повідомляє французьке видання BFM TV.

– “Немає справедливості – немає миру”, – вони продовжували скандувати на майданчику перед паризьким судом. У вівторок увечері понад 20 000 осіб зібралися, щоб зажадати справедливості для Адами Траоре, який помер в липні 2016 року, коли його заарештували жандарми у Валь д’Уаз. Інші збори також спостерігалися в Ліллі і Марселі, – зазначає видання.

Кидали каміння і спорудили барикади

Французи почали кидати каміння в жандармів і встановили сміттєві баки в якості барикад. Таким чином демонстранти перегородили ділянку паризької кільцевої на Порт-де-Кліши. Трохи пізніше вони влаштували пожежу.

Читайте также:   Население Земли растет стремительными темпами

– Пожежники вирушили на місце під наглядом жандармів, щоб загасити кілька палаючих пожеж на місці події, а поліція використовувала сльозогінний газ, щоб придушити демонстрантів, – повідомило видання.

За словами прессекретаря префектури Парижа Летиції Валлар, ситуація поступово нормалізувалася і була взята під контроль трохи пізніше 10 години вечора.

“Всі ненавидять поліцію”

Попри заборону масових зібрань, яку в зв’язку з пандемією коронавиіруса наказав префект поліції департаменту Франції, вулицями Парижа, Ліона, Марселя і Ліллі пройшли багатотисячні демонстрації і ніхто з протестувальників дистанції не дотримувався.

Французи підтримали заклик комітету з підтримки сім’ї Адами Траоре – молодого темношкірого чоловіка, який у 2016 році у віці 24 роки помер в поліцейській дільниці через кілька годин після затримання.

– Сьогодні це вже не просто боротьба сім’ї Траоре, це ваша боротьба з усіма вами. Сьогодні, коли ми боремося за Джорджа Флойда, ми боремося за Адаму Траоре, – сказала Асса Траоре, старша сестра Адами, перед демонстрантами, які скандували “Повстання”, “Black lives matter” ( “Життя чорних важливі”), “Я не можу дихати “, і” Всі ненавидять поліцію “.

Читайте также:   ДТП в Харькове : столкнулись 3 иномарки

Серед демонстрантів, які зібралися на привокзальній площі нової будівлі суду в Парижі, багато молоді, були також і жовті жилети.

– Насильству немає місця в демократії. Ніщо не виправдовує ексцесів, які відбулися цього вечора в Парижі, в той час як мітинги громадського порядку заборонені для захисту здоров’я всіх, – написав у Твіттері міністр внутрішніх справ Крістоф Кастанер.

Вранці у вівторок префектура поліції оголосила, що демонстрація була санкційована через надзвичайну медичну ситуацію, яка забороняє будь-які публічні збори більше десяти осіб.

Ті ж слова: “я більше не можу дихати”

Асса Траоре, представник комітету “Правда для Адами” з ініціативи мітингу, засуджує “відмову в правосудді” в цій справі, який став для його захисників символом поліційного насильства. Заклик до цього мітингу приходить в зв’язку з початком демонстрацій в Сполучених Штатах після смерті Джорджа Флойда під час його арешту.

– Те, що відбувається в США, перегукується з тим, що відбувається у Франції. У них були одні й ті ж слова: я більше не можу дихати, – сказав правозахисник Траоре.

Читайте также:   EBU прокоментував рішення України щодо відмови від участі в “Євробаченні 2019"

19 липня 2016 року Адама Траоре помер в казармах Перса (передмістя Парижа) майже через дві години після арешту в Бомон-сюр-Уаз після погоні з жандармами.

Чотири роки по тому справа Траоре перетворилося у війну експертів: в той час як три судово-медичні експертизи виключили відповідальність жандармів, експертиза, призначена сім’єю, оприлюднена у вівторок, 2 червня, суперечить цьому.

Спочатку було встановлено, що Адама помер від задухи, однак, потім, ряд експертиз вказав на смерть через проблеми з серцем. В результаті ніхто з жандармів не було притягнуто до відповідальності.

Незалежна експертиза, яку провели родичі загиблого Адами показала, що причиною смерті стало саме задуха, а не проблеми з серцем, а протести в Америці тільки посилили підняття протестних настроїв у Франції.

Раніше повідомлялося, що афроамериканець Джордж Флойд дійсно помер від задухи. Його 7 хвилин утримував на асфальті коліном до шиї поліціянт Дерек Шовін через те, що на його думку, Флойд розплатився в магазині підробленою двадцятидоларовою купюрою за сигарети.

Не успеваете всё читать ?
Подпишитесь на рассылку Financoff.
Самое важное и интересное из
сегодняшних новостей вам на почту.

Это бесплатно.




Нет комментариев

Напишите комментарий

Your email address will not be published. Required fields are marked *