Емоції в бізнесі

Сприйняття творить нашу реальність, а самосприйняття творить нас самих.

Костянтин Петрідес,
доктор психометричних наук, Великобританія

VUCA – акронім англійських слів volatility (нестабільність), uncertainty (невизначеність), complexity (складність) і ambiguity (неоднозначність).
Вікіпедія

Багато необізнані люди, почувши, що з емоціями в бізнесі потрібно вміти справлятися, вважають, що їх слід придушувати, викорінювати, знищувати. Насправді правильний висновок – абсолютно протилежний. Чи не придушуйте і не ігноруйте ваші емоції – це дуже шкідливо. Наскільки важливі емоції в бізнесі і як навчитися справлятися з ними – від авторитетної першої особи, сертифікованого експерта з емоційного інтелекту, власниці Центру емоційного здоров’я Amograce – Одеса Олени Гіяновскої.

Багато з нас напевно чули про модні нині soft skills – навичках «м’якої сили», які допомагають виявляти і досліджувати свої емоції, про які почали говорити на початку нульових. Сьогодні про важливість емоційного інтелекту (EQ) в усіх сферах життя людини чути навкруги. Це особливо актуально на тлі розвитку штучного інтелекту, що підсилює турбулентність процесів в постіндустріальному світі і майбутньої глобальної сингулярності. Недарма Деніел Гоулман, один із засновників позитивної психології, писав протягом багатьох років для The New York Times про мозок і психологію людської поведінки, вважає емоційний інтелект насамперед відмінним інструментом захисту від впливу та контролю і чужих, і наших власних емоцій.

Розвинений EQ допомагає переживати емоції, не пригнічуючи їх, а трансформуючи в позитивні soft skills, дозволяє розпізнавати ту чи іншу емоцію, розуміти її джерело, усвідомлено реагувати на неї і розвивати в собі ресурси досягнення будь-яких цілей – в особистому житті, родині, бізнесі. А ще – вчитися розпізнавати емоції інших людей, розуміти і приймати їх, уникати засудження, а також вміти бути емпатним, комунікабельним, будувати міцні довірчі відносини, що з кожним роком має все більш вирішальне значення для побудови стабільного бізнесу і утримання його в точці прибутковості.

Читайте также:   Новости за 5 апреля от Деньги Плюс

“Компаніям потрібні люди з високим емоційним інтелектом – умінням нестандартно мислити, спілкуватися і разом вирішувати творчі, і не тільки, завдання», – підкреслює британський медіа-консультант Сью Льєвеллін. Я додам: важливо, щоб такими здібностями володіла не тільки команда, але перш за все власник бізнесу, який бачить стратегічну перспективу розвитку процесів, що відбуваються в компанії, і розуміє важливість емоційного здоров’я для всіх членів колективу. Адже безпечний бізнес-простір практично у всіх сферах життєдіяльності лежить не тільки в площині правил і стандартів роботи, а головне – в корпоративній культурі. Бо результат роботи компанії часом навіть менш важливий для творчо мислячих людей нового покоління, ніж процес і емоції, вкладені в нього.

Емоційний інтелект, навички ведення переговорів і пошуку спільної мови в найближчому майбутньому будуть ще більш затребуваними. Чому так відбувається, запитаєте ви? На думку міжнародної групи вчених-економістів, які проводили глибинний аналіз відбувається соціально-економічні зміни, настає епоха економіки емоцій, побудована на принципах поведінкової економіки. Природу цих принципів детально описав у книзі «Думай повільно – вирішуй швидко» американо-ізраїльський вчений, лауреат Нобелівської премії Деніел Канеман, який довів, що люди використовують дві системи мислення – інстинктивну емоційну і вдумливу раціональну. Разом з тим, в пріоритеті – персоналізований підхід у всьому, що надає відчуття особистої унікальності всьому, що робить людина, від чого її емоційні зв’язки із зовнішнім світом, зокрема бізнесом, зростають. І навіть стосуються рівня оплати праці там, де EQ переважає над іншими параметрами бізнес-процесів.

Уміння прислухатися до своїх і чужих емоцій – це не стільки особисте питання. Сьогодні такі здібності стають необхідною умовою досягнення успіху на сучасному ринку праці. І якщо раніше емоції було заведено залишати за дверима HR-співбесіди, зараз на перший план виходять такі індикатори успіху, як емпатія, комунікативні навички, вміння впливати на інших і адаптуватися до різних ситуацій. Емоційний інтелект став навіть більш цінною якістю, ніж горезвісний IQ. Як особистість з розвиненим EQ ви можете усвідомлено і повноцінно насолоджуватися життям, керуючи стресом і ефективно вирішуючи виникаючі проблеми. Усвідомлюючи власні емоції, ви формуєте свої цінності, що безпосередньо впливає на ваш добробут і впевненість у собі. Крім того, високий емоційний інтелект допомагає розвивати і забезпечувати здорові і спокійні відносини з колегами, що підсилює емоційну безпеку вашого бізнесу і відповідно – стимулює його успіх і прибутковість.

Читайте также:   За что и сколько хозяину животных в Украине придётся платить ?

Як же навчитися відчувати і розпізнавати емоції, які проходять через нас? Безумовно, базовий рівень EQ багато в чому залежить від генів, дитячого досвіду, виховання і освіти. Однак кожен з нас цілком здатний розвинути його в зрілому віці, для чого важливо перш за все працювати над своєю усвідомленістю. Звідси – прийняття правильних рішень, і не тільки управлінських. Саме цьому вчить унікальна запатентована система Shabshai Upgrade System, яка ефективно працює для підвищення коефіцієнтів інтелекту (IQ), емоцій (EQ) і тіла (VQ). Ця система – результат 25-річної дослідницької діяльності і досвіду в бізнесі, вивчення різних медитаційних практик відомих вчених зі світовим ім’ям Єфима і Галини Шабшай. Вони вважають, що всі п’ять основних компонентів EQ (самосвідомість, самоконтроль, внутрішня мотивація, співчуття, соціальна взаємодія) важливі для гармонійного розвитку емоційного інтелекту.

Власнику бізнесу і членам команди просто необхідні навички ефективного спілкування з іншими людьми – як з колегами всередині компанії, так і з клієнтами. Це нова бізнес-догма, завдяки якій бізнес вже перебудовується під «економіку емоцій», живе в майбутньому і стає більш ефективним і фінансово успішним вже зараз. Адже вміння вибудувати відносини, розпізнати і усвідомити емоції будуть так само важливі, як і інтелектуальні здібності. Бізнесу і його керівникам вже зараз потрібно орієнтуватися на цей тренд, інакше вони ризикують зіткнутися з падінням ефективності та доходу. Це особливо актуально сьогодні, на тлі глобальної пандемії, що має глибоко локальні і точкові наслідки.

Читайте также:   Фінансові ринки. Вибір брокера

На жаль, людей, що володіють високим EQ, поки ще набагато менше, ніж просто освічених. Хоча, як наголосив Джек Уелч, ексгенеральний директор General Electric, знання принципів EQ для лідера набагато важливіше, ніж навіть досвід. На думку багатьох домоглися успіху бізнесменів, дуже важливо знати про істинну цінність емоцій в наш технологічний час і вміти правильно і ефективно використовувати їх. Це – ключ до успіху. «Лідер, наділений високим емоційним інтелектом, застосовує всі ці вміння в потрібний час, в правильній формі і відповідній обстановці. Висококласні лідери нової плеяди більшою мірою орієнтовані на цінності, менш догматичні та офіційні, більш відкриті і щирі, ніж лідери старого зразка. Найдивовижніше в них те, що вони випромінюють резонанс: вони відчувають непідробну прихильність своєї місії, і ця пристрасть заряджає інших. Їх ентузіазм і натхнення спонтанно поширюються по всій організації, надихаючи підлеглих. А цей живий відгук якраз і є ключем до емоційного лідерства », – як би підсумовує метр позитивної психології Деніел Гоулман.

Лідерство завжди має емоційну першооснову, продовжує всесвітньо відомий експерт з EQ. Згадайте таких первісних лідерів, як шамани або вожді племені. Лідер діє як емоційний куратор колективу. І в сучасній організації це емоційне завдання залишається однією з найважливіших. Лідер повинен направляти колективні емоції в потрібне річище, створювати атмосферу дружності й вміло боротися з негативними настроями, тобто пробуджувати ефект позитивного резонансу. І навпаки, коли вони викликають негативну реакцію, то ініціюють дисонанс, підриваючи емоційні основи, на яких ґрунтується добробут не тільки команди, але і всієї справи. Тому в період кризового часу прийняття непростих рішень, коли більшість людей переживають величезний стрес і відчувають постійну тривогу, лідерам важливо бути особливо делікатними в комунікаціях, чому сприяють знання природи емоцій і високий емоційний інтелект.

Не успеваете всё читать ?
Подпишитесь на рассылку Financoff.
Самое важное и интересное из
сегодняшних новостей вам на почту.

Это бесплатно.




Комментариев: 677

Напишите комментарий

Your email address will not be published. Required fields are marked *