ВРУ ввела «податкові канікули» на час карантину: перевірки скасовуються, строки подання декларацій переносяться, ЄСВ для ФОП скасований на 2 місяці

Разом з законопроектом №3219 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованостей на Запобігання Виникнення й Поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)» на позачерговому засіданні 17 березня ВРУ також проголосувала й за законопроект №3220 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення короновірусної хвороби (COVID-19)». Його підтримали 359 народних депутатів.

Законопроект передбачає деякі податкові послаблення (так звані «податкові канікули») під час дії карантину, викликаного спалахом коронавіруса. Нагадаємо, він діє в країні як мінімум до 3 квітня 2020 року. Зокрема, законопроект №3220 передбачає наступне:

  • За порушення податкового законодавства в період з 1 березня 2020 року по 30 квітня 2020 року штрафи накладати не будуть.
  • З 18 березня по 18 травня 2020 року діє мораторій на проведення перевірок платників податків.
  • Термін подання річної декларації про майновий стан і доходи фізичних осіб продовжується до 1 липня 2020 року.
  • Плата за землю за період з 1 березня до 30 квітня 2020 роки не нараховується і не сплачується.
  • Об’єкти нежитлової нерухомості, що належать фізичним або юридичним особам, які не обкладаються податком на нерухоме майно з 1 березня до 30 квітня 2020 року.
  • ФОП, в тому числі, на спрощеній системі оподаткування, тимчасово звільняються від сплати ЄСВ в періоди з 1 по 31 березня 2020 року і з 1 по 30 квітня 2020 року. Такі ФОП можуть вирішити самостійно сплатити ЄСВ в зазначені періоди. Штрафи за несвоєчасну сплату ЄСВ не застосовуються.
  • У періоди з 1 по 31 березня та з 1 по 30 квітня 2020 року підприємцям на єдиному податку не нараховується пеня. Нарахована за ці періоди пеня підлягає списанню.
  • Відстрочується введення в дію норм законів про РРО для представників сфери роздрібної торгівлі. Зокрема, перехідний період для ФОП, який раніше встановлювався з 1 жовтня 2020 року до 1 січня 2021 року переноситься на період з 1 січня 2021 року до 1 квітня 2021 року. Це – період, в якому ФОП-торговці з доходом менше 1 млн грн на рік все ще можуть не використовувати РРО (за винятком підприємців, які торгують технічно складними товарами, лікарськими препаратами і медичними послугами, ювеліркою, б/в-товарами тощо).

Разом з тим, в документі є норма про те, що якщо позичальник прострочив виплати по кредиту з 1 березня 2020 року по 30 квітня 2020 року, він не несе за це відповідальності перед кредитором.

Читайте также:   Кабмін анонсував швидкий запуск водійських прав і техпаспорту в смартфоні

Не успеваете всё читать ?
Подпишитесь на рассылку Financoff.
Самое важное и интересное из
сегодняшних новостей вам на почту.

Это бесплатно.




Нет комментариев

Напишите комментарий

Your email address will not be published. Required fields are marked *