Уряд пропонує ввести новий податок для ФОП, які працюють в IT-сфері

Гроші підуть до Фонду розвитку людського капіталу

4 вересня в Києві пройшла зустріч глави новопризначеного уряду Олексія Гончарука з представниками експортної IT-індустрії. Під час цієї зустрічі прем’єр-міністр запропонував створити новий Фонд розвитку людського капіталу. Кошти з цього фонду планується витрачати на стипендії талановитим студентам, гранти для молодих вчених і створення освітньої інфраструктури.

«Проблема – брак кадрів… Ми сподіваємося створити умови, щоб галузь росла швидше», – заявив Гончарук.

Разом з тим, для наповнення Фонду розвитку людського капіталу пропонується запровадити новий податок. І, за задумом уряду, платити цей новий податок повинні не компанії, а приватні підприємці – ФОП, які працюють в IT-сфері.

Глава Державної податкової служби України Сергій Верланов під час цієї зустрічі запропонував ввести спеціальну можливість оподаткування ФОП з IT-сфери. Так, Верланов запропонував ввести податок на розвиток людського капіталу. Ставку податку запропонували на рівні 1% в 2020 році. Щорічно ставка податку буде збільшуватися на 1 процентний пункт, і до 2024 року вона має зрости до 5%. Новий податок будуть платити на додаток до 5% єдиного податку, 1,5% військового збору та ЄСВ.

Читайте также:   Кросівки Майкла Джордана продали за рекордні 560 тисяч доларів

Уряд пропонує ввести новий податок для ФОП, які працюють в IT-сфері. Гроші підуть до Фонду розвитку людського капіталу

Перехід на нову систему буде добровільним, але дасть більше гарантій і переваг. Правда не уточнюється, які саме гарантії і переваги будуть запропоновані в обмін на збільшену сплату податків.

Додамо, це не єдина ініціатива влади, спрямована на підвищення податків для ФОП, які працюють в IT-сфері. На початку року повідомлялося, що депутати хочуть створити для таких підприємців додаткову п’яту групу платників єдиного податку. Для цієї групи також передбачено поетапне підвищення величини податків. Однак замість введення нового внеску до Фонду розвитку людського капіталу пропонується щорічно збільшувати ставку існуючого єдиного податку до тих же 10% до 2025 року. Крім того, Єдиний соціальний внесок для п’ятої групи платників єдиного податку пропонується платити в подвійному розмірі від мінімального внеску.

Читайте также:   «Чорна пʼятниця»: скільки грошей готові витратити українці

Відзначимо, поки що йде обговорення проекту державного бюджету на 2020 рік і відповідних змін до податкового законодавства. Так що ці пропозиції мають не остаточний характер і в процесі обговорення вони ще можуть трансформуватися або об’єднатися.

Не успеваете всё читать ?
Подпишитесь на рассылку Financoff.
Самое важное и интересное из
сегодняшних новостей вам на почту.

Это бесплатно.




Нет комментариев

Напишите комментарий

Your email address will not be published. Required fields are marked *