У США починається, по всій видимості, найбільше антимонопольне розслідування сучасності

Під приціл федеральної влади потрапили чотири головних IT-компанії країни: Facebook, Amazon, Google і Apple

У Конгресі розслідування проти всіх чотирьох гігантів проводить юридичний комітет Палати представників, передає The Guardian. Окремі процедури щодо Amazon і Google ініціювали ще дві впливові бюрократичні структури – Федеральна торгова комісія і Мін’юст, повідомляє Business Insider: Комісії дісталася Amazon, державним прокурорам – Google. При цьому Reuters стверджує, що Мін’юст також цікавиться бізнесом Apple.

Джерела New York Times, в свою чергу, вказують, що розслідування отримали підтримку обох головних партій США. А також говорять, що президент Трамп підтримає «будь-які дії» проти Google.

«Відкритий інтернет приніс американцям величезні переваги, включаючи сплеск економічних можливостей, величезні інвестиції і онлайн-освіту. Але сьогодні є всі ознаки того, що кільком компаніям вдалося захопити контроль над ключовими артеріями онлайн-торгівлі, контенту і комунікацій», – стверджує глава юридичного комітету Джеролд Надлер.

Читайте также:   Люди Зеленського: Разумков і Стефанчук обійняли посади у Раді

Експерти прогнозують, що розслідування будуть мати дуже серйозні наслідки, оскільки під приціл потрапляють не окремі питання ведення бізнесу, а те, як в цілому розмір компанії в IT-сфері може обмежувати конкуренцію (наприклад, в розслідуванні діяльності Google, за даними ЗМІ, буде оцінюватися вся діяльність компанії – і реклама, і сервіси, і навіть те, як працює пошук). І в такому випадку по завершенню розслідувань влади можуть перейти до вимоги розділити найбільші корпорації сучасності.

«Технології стали невід’ємною частиною повсякденного життя американців, – каже Джим Сенсенбреннер, член Антимонопольного комітету США. – Оскільки світ стає все більш залежним від цифрового ринку, ми зобов’язані забезпечувати на ньому справедливість і конкуренцію».

Читайте также:   Закриття грального бізнесу в Україні: розпочато 250 кримінальних проваджень

Після того, як інформація про розслідування стала суспільним надбанням, капіталізація «четвірки» за підсумками торгів у понеділок впала на $140 млрд, зокрема, Facebook втратив більше 7,5% вартості, Alphabet (материнська компанія Google) – більше 6%.

Наостанок зазначимо, що в свій час під розслідування такого масштабу потрапила Microsoft Білла Гейтса. Хоча компанії вдалося уникнути поділу, з’ясування взаємин з чиновниками відволікало керівництво і псувало імідж MS протягом майже десяти років – за які у компанії з’явилися нові конкуренти, включаючи і Google.

Не успеваете всё читать ?
Подпишитесь на рассылку Financoff.
Самое важное и интересное из
сегодняшних новостей вам на почту.

Это бесплатно.




Нет комментариев

Напишите комментарий

Your email address will not be published. Required fields are marked *