Вундеркінди: 5 великих наукових відкриттів, зроблених дітьми

У дітей своє сприйняття світу. Вони поки що не бачать кордонів і меж своїх можливостей. Гнучкий, допитливий розум дозволяє їм робити несподівані відкриття. Хтось для цього багато працює, ставить досліди, шукає інформацію і способи розв’язання конкретної проблеми. Інші ж абсолютно випадково знаходять те, що вражає розуми вчених. У цій збірці відкриття, які зробили діти. І всі вони серйозно вплинули на науковий світ і технології.

Електронне зображення

Сучасне телебачення своєю появою багато в чому зобов’язане американцеві Філо Тейлору Фарнсуорту. У 15 років він створив проект передачі електронного зображення на відстань. Сталося це в 1922 році. Роботу хлопчика перевірив і схвалив його шкільний учитель. На цьому Філо не зупинився, і перейшов до практичної частини. Незабаром була готова електронно-променева трубка, де під впливом електронів світився фосфор. Так з’явився прототип кінескопа телевізора. Перша демонстрація приладу пройшла в 1927 році.

Шрифт Брайля

Завдяки винаходу юного Луї Брайля, люди, що втратили здатність бачити можуть читати. Сам принцип був придуманий французом Шарлем Барб’є. За допомогою опуклих символів військові розшифровували послання в темний час доби. У картоні проколювалися дірочки в потрібному порядку, повідомлення читалося за допомогою дотиків. Це дозволяло не використовувати ліхтарі і залишатися в безпеці.

Читайте также:   Біткоін впав в ціні - за ним пішли інші криптовалюти

Луї Брайль осліп у віці п’яти років. Був талановитим хлопчиком. Навчився грати на піаніно та органі. Вивчати різні науки йому заважала відсутність доступної літератури. Це підштовхнуло його до ідеї створення власного шрифту. Луї працював багато років і поступово доводив його до досконалості. Його винахід було схвалено і допущено в маси у 1837 році.

Метод діагностики раку

Унікальний спосіб діагностики раку підшлункової залози винайшов шістнадцятирічний американець Джек Андрака. Його застосовують на ранніх стадіях, що дозволяє вчасно розпізнати захворювання і почати лікування. Обстеження займає близько п’яти хвилин, і стоїть на порядок дешевше аналогічних процедур.

Джек почав свої дослідження в 14 років після смерті від раку одного з близьких людей. Деякий час він витратив на вивчення теорії і пошуки відповідної лабораторії для своїх експериментів.

Єдиним вченим, який підтримав юне дарування виявився професор Анірбан Маітра. Перший результат був досягнутий через сім місяців. Юнак створив прилад, що зовні нагадує глюкометр, що допомагає розпізнавати наявність в крові білка мезотеліна. Саме ця речовина є основним маркером при виявленні ракових захворювань.

Читайте также:   Фонд Breakthrough Energy Ventures виділив $12,5 млн на геотермальні електростанції

Відкриття широко висвітлювалося в ЗМІ та викликало резонанс в наукових колах. Джек Андрака був нагороджений Премією Гордона Мура і гран-прі наукового ярмарку Intel International Science and Engineering Fair.

Перетворювач вихлопних газів

Парам Джаггі з ранніх років цікавився наукою. Батьки його всіляко заохочували в цьому. Більшість його проектів були пов’язані з проблемами навколишнього середовища.

З 13 років він працював з енергетичними і екологічними технологіями. Рік по тому створив унікальний біореактор. Його завдання перетворювати автомобільні вихлопні гази в кисень. Працює пристрій на основі морських водоростей, поміщених в місткість. Парам Джаггі брав участь з ним на багатьох наукових ярмарках і незмінно отримував визнання і нагороди. У 2013 році юнак отримав патент на свій винахід.

Мамонт

У 2012 році на півострові Таймир була знайдена прекрасно збереглася туша стародавнього мамонта. Знайшов її одинадцятирічний школяр Євген Саліндер. Завдяки низьким температурам внутрішні органи тварини, жировий прошарок, шкура збереглися в первозданному вигляді. В історії палеонтології, подібна знахідка до цього була зафіксована лише раз – в далекому 1901 році.

Читайте также:   Амстердам відмовився приймати Євробачення 2020

Хлопчик відчув дивний запах і вирішив знайти джерело. В льоду він виявив п’яти тварини, які починали відтавати. Цілий тиждень команда палеонтологів відкопувала дорогоцінну тушу. Вчені встановили, що у мамонтів був горб, як і у верблюдів. Раніше про це свідчили лише наскальні малюнки древніх людей, а фактичних доказів не було. Запас жиру на спині допомагав пережити голодні часи.

Офіційна назва знайденого гіганта – Сопгарський мамонт. Але, серед вчених він носить ім’я Женя, в честь хлопчика, який його знайшов.

Талант, геніальність є у багатьох дітей. Дуже важливо побачити її і допомогти розвиватися в потрібному напрямку. Часом до важливого наукового відкриття залишається все лише крок. Завдання батьків, педагогів не заважати його зробити.

Не успеваете всё читать ?
Подпишитесь на рассылку Financoff.
Самое важное и интересное из
сегодняшних новостей вам на почту.

Это бесплатно.




Комментариев: 7

Напишите комментарий

Your email address will not be published. Required fields are marked *