Школярка, номінована на Нобелівську премію миру

Британський журнал i-D присвятив новий номер “Голосам покоління”. Головною героїнею випуску стала 16-річна школярка і активістка Грета Тунберг, яка заснувала молодіжний рух “Шкільний страйк за клімат” і надихнула школярів по всьому світу боротися з екологічними проблемами. У березні дівчинку-підлітка номінували на Нобелівську премію миру за внесок у збереження світу.

Грета розповіла, як починалвся її протестний рух. На перший страйк дівчинку надихнули учні школи імені Марджорі Стоунман Дуглас у Флориді, де розстріляли 17 школярів. Після трагедії вони вийшли на марш проти зброї. У 2018-му перед виборами в Швеції Тунберг три тижні не ходила в школу, вимагаючи у влади звернути увагу на кліматичні проблеми і боротися з ними. “Усі ігнорували мене, ніхто навіть не дивився на мене”, – згадує Грета той час.

Читайте также:   Сколько сейчас составляет капитализация Apple?

Вперше про жахливий стан екології Грета задумалася ще в 8 років. “Вчителі розповідали нам про вплив парникових газів і танення льодовикових шапок, – розповідає Тунберг. – Вони показували нам фотографії пластика в океані, голодуючих білих ведмедів, як вирубують ліси. Я просто не могла перестати думати про це… здавалося, ніхто не дбав про те, що відбувається. Я не могла зрозуміти, як люди, з одного боку, говорять, що їм небайдужі зміни клімату і що це дуже важливо, а потім нічого не роблять”.

За словами Грети, усвідомивши наслідки глобального потепління і спостерігаючи за загальною бездіяльністю, у неї почалася депресія у віці 11 років. “Я перестала розмовляти, їсти і ходити в школу. Я перестала веселитися. Перестала посміхатися”, – говорить дівчинка.

Читайте также:   Економічне зростання: Світовий банк відкрив секрет успіху для України

У минулому році на TEDx вона виступила з потужною промовою, закликаючи людей у всьому світі боротися зі змінами клімату, тому що це найбільша загроза, з якою коли-небудь стикалося людство. “Якщо ваш будинок горить, ви не сідайте за стіл, обговорюючи те, як добре відбудуєте його потім, – сказала Тунберг. – Коли ваш будинок горить, ви вибігаєте на вулицю і телефонуйте в пожежну службу. Це той образ мислення, який нам потрібен”.

Читайте також: НКРЕКП ТРОХИ ЗНИЗИЛА “ЗЕЛЕНІ” ЕНЕРГОТАРИФИ ДЛЯ ПРИВАТНИХ ДОМОГОСПОДАРСТВ

Не успеваете всё читать ?
Подпишитесь на рассылку Financoff.
Самое важное и интересное из
сегодняшних новостей вам на почту.

Это бесплатно.




Нет комментариев

Напишите комментарий

Your email address will not be published. Required fields are marked *