Персональна виставка Артема Андрійчука (Kaffelman) в LERA LITVINOVA GALLERY

«Persons. Glazed Madonnas»

28 лютого – 13 березня 2019 року

27 лютого у Lera Litvinova Gallery відбудеться відкриття персональної виставки Артема Андрійчука (Kaffelman) «Persons. Glazed Madonnas». Артем Андрійчук (Kaffelman) – молодий, але вже відомий як на українській, так і на світовій арт-арені митець.

Багаторічний проект «Persons. Glazed Madonnas» репрезентує серію картин із зображенням голів жінок зі схожим типом зовнішності та подібним виразом обличчя. Серія полотен є своєрідною іронією автора щодо свідомої однотипності людей – зображені обличчя навмисне не відображають характеру, емоцій та індивідуальності. Про свідоме позбавлення унікальності свідчить і однакове в усіх композиціях трактування очей, закритих мозаїкою з битого скла. Такий прийом остаточно уніфікує образи і вказує на відсутність будь-якої прив’язки до портретності.

Семантично розкладаючи термін “Madonnas”, автор наголошує на неоднозначності сприйняття, представляючи з одного боку – десакралізований образ Богоматері, а з іншого – жаданий об’єкт кохання. Образ безликої дівчини навіяний однією з численних безіменних моделей із модного журналу і «розтиражований» за допомогою прийомів поп-арту. А створена художником глянцева естетика, що її імітує блиск полив’яної поверхні є черговий натяком на оболонку, поверховість, маску та вказує на експлуатацію суспільством візуально досконалих і недосяжних образів.

Дещо видозмінена композиція покликáє до картини Едварда Мунка «Крик». Однак у роботах Артема Андрійчука афективний образ людини в агонії втрачає своє первісне емоційне посилання, межуючи подеколи з манірністю, кокетством та еротикою. Обличчя з повністю або частково розкритими вустами породжують емоційно порожні дії, а їх мімічна експресія стає формою, а не проявом. Це показує внутрішній конфлікт та відбиває двоїстість людської особистості – бажання приховати істинне обличчя, почуття і, водночас, прагнення вийти за рамки соціальних обмежень, зірвати маску.

«Умисна однотипність образів відбиває сучасне суспільство, що не покликане розвивати унікальність, серійно продукуючи новий об’єкт поклоніння – полив’яних мадонн. Але ця маска, завіса неприступності, полуда на очах – оманлива, вона така ж крихка, як і скло. Тому кожен образ композиції демонструє неможливість шляху й вибору, відсутність відмінностей та натякає на повну ідентичність фігур», – зазначає автор експозиції, Артем Андрійчук (Kaffelman).

Куратором проекту виступає Леонора Янко, мистецтвознавець, арт-менеджер та директор Lera Litvinova Gallery: «Сучасне суспільство часто нав’язує стереотипні образи, до яких нібито всі повинні прагнути, втрачаючи при цьому свою індивідуальність. В пошуку ідеалу і намаганні стати схожими на когось люди забувають про власну унікальність та про свої справжні наміри. Створена Артемом Андрійчуком композиція відображає своєрідний парадокс розвитку індивідів, що полягає у їх прагненні думати поза рамками, обмеженому страхом показати своє справжнє «я»».

м. Київ, вул. Набережно-Рибальська, 3, 9. На території ЖК Рибальський. Вхід вільний.

www.llitvinova.com, e-mail: leralitvinovagallery@gmail.com тел. 050 033 33 17

Читайте також: ПЕРСОНАЛЬНА ВИСТАВКА ДАРІЇ ІВАЩЕНКО «ЗОЛОТИЙ УЛОВ»

Читайте также:   Мінкульт припинить купувати тварин для державних цирків

Не успеваете всё читать ?
Подпишитесь на рассылку Financoff.
Самое важное и интересное из
сегодняшних новостей вам на почту.

Это бесплатно.




Нет комментариев

Напишите комментарий

Your email address will not be published. Required fields are marked *