Найдорожча китайська ваза у світі була знайдена під час прибирання

У листопаді 2011 року колекціонери з усього світу кинулися досліджувати горища своїх родичів. Причиною такого ажіотажу став лот аукціону — китайська ваза, яка пішла з молотка за 43 мільйони фунтів стерлінгів.

Ваза довгий час припадала пилом на полиці книжкової шафи в одному з котеджів передмістя Лондона. Її власник в 30-і роки багато подорожував по Далекому Сходу, звідки привіз безліч сувенірів. Він здогадувався, що ваза не проста, і навіть відніс її на оцінку, але експерти порахували предмет «майстерною підробкою».

Чоловік помер, залишивши свій будинок у спадок сестрі і її синові. Під час прибирання будинку жінка запросила оцінювача з аукціонного будинку Bainbridges, який і розгледіли в китайській дрібничці фарфор династії Цін.

Читайте также:   Святкувати по-новому: як Україна відзначала День Незалежності

Спадкоємці розповіли, що місяцем раніше вазу вже оцінили в 800 фунтів, але співробітник аукціону наполіг на повторній експертизі.

Виявилося, що ця антикварна знахідка була зроблена під час правління четвертого імператора в династії Цін з 1735 по 1796 рік. Фарфор був обпалений в імператорській печі, і на вазі знайшли імператорське клеймо.

Вважається, що ваза покинула Китай приблизно в 1860 році. І як така цінність потрапила у звичайний котедж в Піннер — до сих пір залишається загадкою. Всі ці роки цінна річ припадала пилом в шафі, і могла розбитися від будь-якого необережного руху під час прибирання.

Можна уявити радість спадкоємців, коли вони почули добру новину, але важко уявити, що було з ними в день аукціону. Після тридцяти хвилин активних торгів ваза пішла китайському колекціонеру. З урахуванням всіх податків і зборів новий власник віддав за антикварну знахідку 53 мільйони фунтів стерлінгів. Ця ваза донині залишається найдорожчим предметом з китайського фарфору і найдорожчим лотом аукціонного будинку Bainbridges. Інші речі дядька були продані на загальну суму 7 тисяч фунтів стерлінгів.

Не успеваете всё читать ?
Подпишитесь на рассылку Financoff.
Самое важное и интересное из
сегодняшних новостей вам на почту.

Это бесплатно.




Нет комментариев

Напишите комментарий

Your email address will not be published. Required fields are marked *