Мінприроди: Законопроєкт про обмеження використання поліетиленових пакетів в Україні доопрацьований і готовий до прийняття

Міністерство захисту навколишнього середовища і природних ресурсів України заявило, що вже найближчим часом Комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування внесе на повторне друге читання доопрацьований законопроєкт №2051-1 про обмеження обігу пластикових пакетів на території України для прийняття його Верховною Радою в цілому. Відповідне рішення прийнято на засіданні Комітету після обробки всіх поправок, наданих народними депутатами.

Законопроєктом пропонується заборонити поширення в об’єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг: надлегких пластикових пакетів; легких пластикових пакетів товщиною до 50 мкм, оксорозкладних (оксобіорозкладних) пластикових пакетів.

Обмеження не будуть поширюватися тільки на надлегкі пластикові пакети з товщиною стінки до 15 мікронів і розмірами 225х345х450 ​​мм, які використовуються як первинне упаковування для м’яса, риби та продуктів з них, а також сипучих продуктів. Вони будуть заборонені з 2023 року, після появи на ринку відповідних альтернатив.

Читайте также:   Напередодні виборів у Києві покажуть виставу французького філософа “В пошуках Європи”

Планується, що заборона на пластикові пакети почне діяти через дев’ять місяців з дня прийняття законопроєкту. Таким чином буде забезпечено поступовий перехід на більш екологічні альтернативи, включаючи пакети і сумки багаторазового використання, паперові пакети, біорозкладні пакети.

Пакети, які не відповідають вимогам, повинні будуть утилізуватися суб’єктами господарювання, які їх придбали. Окремо буде встановлюватися відповідальність за порушення вимог закону та поширення «заборонених» пакетів.

Для порівняння, в Європі прагнуть до мети використовувати до 90 пакетів на одну людину на рік, а в перспективі – повністю відмовитися від використання одноразового пластику. Україна також повинна йти цим шляхом, адже шкода, яка завдається навколишньому середовищу пластиком, досить велика.

Не успеваете всё читать ?
Подпишитесь на рассылку Financoff.
Самое важное и интересное из
сегодняшних новостей вам на почту.

Это бесплатно.




Нет комментариев

Напишите комментарий

Your email address will not be published. Required fields are marked *