Китай запропонував США «спробувати» ввести санкції проти Гонконгу

HONG KONG, CHINA - DECEMBER1: Thousands of pro-democracy protesters participate in a "5 Demands" mass rally on December 1, 2019 in Hong Kong, China. Anti-government protests in Hong Kong stretched into its sixth month after scoring a major victory in the District Council elections as pro-democracy demonstrators continue their demands for an independent inquiry into police brutality, the retraction of the word "riot" to describe the rallies, and genuine universal suffrage. (Photo by Billy H.C. Kwok/Getty Images)

США можуть спробувати ввести санкції проти Гонконгу через закон про національну безпеку, проте в Китаї це сприймуть як шанс показати свою рішучість. Про це заявив представник канцелярії у справах Гонконгу і Макао Держради КНР Чжао Сяомін.

За його словами, якщо США не переживають про те, що в результаті втратять більше ніж ті, на кого накладені санкції, то їм варто спробувати зробити це. Чжао Сяомін зазначив, що в США можуть піти на подібні заходи в спробі відвернути увагу від своєї кризи. Він також зауважив, що Китай буде не тільки повний рішучості захищати себе, але і завдасть удару у відповідь.

Раніше влада Китаю опублікували подробиці закону про національну безпеку Гонконгу, який набрав чинності 1 липня. Новий закон дозволяє КНР вести слідство всередині автономного регіону: там буде створено представництво китайських органів держбезпеки. Покарання за тероризм, передбачене за нього, – від трьох років в’язниці до довічного ув’язнення.

26 червня повідомлялося, що США вводять нові антикитайські санкції через посягання Пекіна на автономію Гонконгу. Держсекретар Майк Помпео оголосив, що Вашингтон вводить «візові обмеження для колишніх і нинішніх членів КПК, яких вважають відповідальними або причетними до підриву автономії Гонконгу».

Великобританія, яка до 1997 року управляла Гонконгом, закликала Китай поважати автономію регіону, а США назвали закон катастрофічним рішенням.

Гонконг повернувся до складу Китаю 1 липня 1997 року. Згідно зі спільною декларацією Китаю та Британії, місту була обіцяна широка автономія на 50 років. Завдяки цьому статусу у Гонконгу встановилися особливі відносини з США.

Fiancoff :