У США стартап надрукував будинок всього за 12 годин

Стартап S-Squared 3D Printers (SQ3D) надрукував на гігантському 3D-принтері будинок всього за 12 годин. При цьому творці встигли відпрацювати ряд технологій, так що будівництво проходило в кілька етапів.

Відзначимо, що SQ3D виробляє і продає компактні 3D-принтери для ентузіастів-приватників і освітніх потреб, але для цього експерименту компанії довелося створити воістину величезну машину: за габаритами вона була більше, ніж отриманий в результаті одноповерховий будинок площею 46 кв. м. До речі, будівлю звели по сусідству зі штаб-квартирою стартапу в Нью-Йорку.

У загальних рисах гігантський агрегат SQ3D працює так само, як і 3D-принтери інших компаній, але водночас має ряд пропрієтарних удосконалень: зокрема, для оптимізації видачі цементної суміші інженери долучили сопло прямокутної форми, яке обертається. Крім швидкості, в SQ3D відзначають гнучкість свого рішення: планувати можна товщину і форму внутрішніх і зовнішніх стін, а також місця для прокладки сантехніки, кабелів і системи кондиціонування.

Читайте также:   SpaceX сьогодні успішно вивели 60 супутників Starlink на навколоземну орбіту

Ймовірно, коробку будинку можна було звести ще швидше. Засновники стартапу повідомили, що принтер кілька разів зупиняли, щоб переналаштувати та випробувати кілька варіантів технології. Також були «нетривалі» паузи, під час яких будівельники вставляли каркаси для вікон і дверей. Після виключення принтера на дім встановили дах, а його стіни побілили і підфарбували.

На жаль, будівля простояла недовго — її незабаром зруйнували, після чого в стартапі оголосили про успішне випробування. Тепер інженери планують звести на тому ж місці будинок трохи більше — і його вже обладнати для життя, підвівши труби, електрику та додавши сантехніку.

Кінцевою метою стартапу є створення технології, яка дозволить швидко, масово і дешево друкувати будинку площею до 0,1 км2 для бідних верств населення — причому не тільки в США, але і в інших країнах світу. За розрахунками фахівців, 3D-друк компактного житлового будинку площею 46 квадратних метрів в майбутньому обійдеться всього в $2000.

Не успеваете всё читать ?
Подпишитесь на рассылку Financoff.
Самое важное и интересное из
сегодняшних новостей вам на почту.

Это бесплатно.




Комментариев: 1293

Напишите комментарий

Your email address will not be published. Required fields are marked *